Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
86%

Híd a Kwai folyón (1957)

The Bridge on the River Kwai
Filmadatlap
 
27
Szereplők
16
Vélemények
9
Képek
1
Videók

Galéria (9)

William Holden
William Holden
Alec Guinness
Alec Guinness
William Holden
Alec Guinness
James Donald
Alec Guinness
Sessue Hayakawa
Geoffrey Horne
Jack Hawkins
William Holden

Videók (1)

 
JRD   2022. 03. 10.

legújabb vélemény

3
Egy könnycsepp...

Az egyik nagy kedvenc! És ahányszor meghallom a füttyzenéjét, mindig könnyek tódulnak a szemembe. Erről nem lehet pár szóban írni, nem is érdemes. Ezt látni kell! (Vagy elolvasni!) Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 06.

1

Háborús film, de nem az a tipikus háborús, ahol percenként jönnek a nagy csatajelenetek és tele van lövöldözéssel. Itt másról van szó. Arról a nagy kérdésről, hogy hogyan éljünk túl egy hadifogolytábort, hogyan tudunk "győztesként" kikerülni egy vesz... több»

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 30.

0

Nem rossz film,amely tökéletesen bemutatja,mit meg nem tesz egy ember a céljaiért,ha nagyon el akarja érni.Néhol vicces,néhol kissé lassú folyású,de mégis korszakokon átívelő mozi,amelyben azért nagyszerű dallamok is vannak. Ajánlott film.

 
Norbert93   2018. 07. 27.

0

Igazi feszültségekkel teli, túlélős film. Alec Guiness kiválóan alakítja a határozott, céltudatos, de lassan a hídba beleőrülő tisztet, akinek más életcélja sem lesz, azon kívül, hogy a híd időben elkészüljön, és ha a csatában nem is, legalább ebben győzedelmeskedjen a japánok felett.

 
JcWh   2019. 04. 16.

0
Klasszikus blockbuster a javából

Ez az a fajta klasszikus film, amelyben még mai szemmel tekintve sem igen találhatunk sok hibát, és az idő vasfoga sem koptatta meg sikerét. Gyakorlatilag az összes alapvető összetevője a legmagasabb minőséget képviseli a rendezőtől kezdve a főszerep... teljes kritika»

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

0

A háborús vicces filmek újabb remek képviselője, egy hadifoglyos, túlélős alkotás. Minden benne van, amit tudni akarunk a témáról és meg az is, amit nem. Óvatos és bátor lavírozás azért, h túléljük a mindennapokat és mi legyünk az okosabbak, akik akár azért is engednek, h a szamarak szenvedjenek.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

0

Egy vicces, poénos, mégis elgondolkodtató film, nagyszerű színészekkel. A vége szerintem kifejezetten jó volt. Bárkinek szívesen tudom ajánlani, megéri megnézni.

A film összbevétele 44 908 000 dollár volt (imdb.com).

 

William Holden a film nagy sikere után rengeteg megkeresést kapott filmekhez, de a színész inkább egy kis pihenőt vett ki, és később csak Carl Foreman legújabb forgatókönyvére, a The Key-re bólintott rá, ami által ismét egy angol film sztárja lett.

(JcWh)
 

Habár eleinte Alec Guinness nem volt jó véleménnyel William Holdenről (mivel a rendező kiemelten bánt vele), később nagyon nagy tisztelettel nyilatkozott a színészről, akit a legjellegzetesebb amerikai férfinek tartott, reagálva arra, hogy őt pedig a legjellegzetesebb angol férfinek tartották.

(JcWh)
 

William Holden visszautasította a testdublőr alkalmazását, és – a producerek nagy félelme ellenére – több veszélyes jelenet kivitelezését maga vállalta el. Holden elmondása szerint a folyóban többször majdnem megfulladt, és a folyó felszíne alatt megrejtőző éles sziklaszirtek is komoly veszélyt jelentettek számára.

(JcWh)
 

Jack Hawkins elmondása szerint nagyon jó volt William Holdennel együtt dolgozni. Hawkins önéletrajzában azt is elárulta, hogy Holden nagyon szerette a tűzijátékozást, és mivel akkoriban Amerikában tilos volt magánembernek tűzijátékot robbantani, a forgatás alatt többször rendezett tűzijátékokat a stábtagoknak.

(JcWh)
 

A forgatás alatt kapott hírt arról William Holden, hogy őt választották meg az 1956-os év első számú amerikai színészévé. Nem sokkal később az első helyről letaszított, egyébként Holdennel barátságot ápoló John Wayne táviratozott és gratulált a színésznek.

(JcWh)