Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért » Login  
85%

Híd a Kwai folyón (1957)

The Bridge on the River Kwai
Filmadatlap
 
27
Szereplők
14
Vélemények
9
Képek
1
Videók
 
Baranyai István   2020. 05. 04.

legújabb vélemény

0

Lebilincselő még több évtized után is

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 06.

1

Háborús film, de nem az a tipikus háborús, ahol percenként jönnek a nagy csatajelenetek és tele van lövöldözéssel. Itt másról van szó. Arról a nagy kérdésről, hogy hogyan éljünk túl egy hadifogolytábort, hogyan tudunk "győztesként" kikerülni egy vesz... több»


 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 30.

0

Nem rossz film,amely tökéletesen bemutatja,mit meg nem tesz egy ember a céljaiért,ha nagyon el akarja érni.Néhol vicces,néhol kissé lassú folyású,de mégis korszakokon átívelő mozi,amelyben azért nagyszerű dallamok is vannak. Ajánlott film.

 
JcWh   2019. 04. 16.

0
Klasszikus blockbuster a javából

Ez az a fajta klasszikus film, amelyben még mai szemmel tekintve sem igen találhatunk sok hibát, és az idő vasfoga sem koptatta meg sikerét. Gyakorlatilag az összes alapvető összetevője a legmagasabb minőséget képviseli a rendezőtől kezdve a főszerep... teljes kritika»

 
Norbert93   2018. 07. 27.

0

Igazi feszültségekkel teli, túlélős film. Alec Guiness kiválóan alakítja a határozott, céltudatos, de lassan a hídba beleőrülő tisztet, akinek más életcélja sem lesz, azon kívül, hogy a híd időben elkészüljön, és ha a csatában nem is, legalább ebben győzedelmeskedjen a japánok felett.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

0

Egy vicces, poénos, mégis elgondolkodtató film, nagyszerű színészekkel. A vége szerintem kifejezetten jó volt. Bárkinek szívesen tudom ajánlani, megéri megnézni.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

0

A háborús vicces filmek újabb remek képviselője, egy hadifoglyos, túlélős alkotás. Minden benne van, amit tudni akarunk a témáról és meg az is, amit nem. Óvatos és bátor lavírozás azért, h túléljük a mindennapokat és mi legyünk az okosabbak, akik akár azért is engednek, h a szamarak szenvedjenek.

Galéria (9)

William Holden
William Holden
Alec Guinness
Alec Guinness
William Holden
Alec Guinness
James Donald
Alec Guinness
Sessue Hayakawa
Geoffrey Horne
Jack Hawkins
William Holden

Videók (1)

A film összbevétele 44 908 000 dollár volt (imdb.com).

 

Eredetileg a film betétdalára, amit Mitch Miller szerzett, a katonáknak azt kellett volna énekelniük, hogy "Hitlernek egy töke van.." (Hitler has only got one ball...) Ezt túl vulgárisnak tartották a producerek, ezért választották inkább a fütyülést, ami világsiker lett.

(Nagy Zsolt)
 

Nem sokkal azután, hogy Alec Guinness Oscar-díjat nyert filmbéli alakításával, sajnálatát fejezte ki William Holdennek, amiért őt nem jelölték semmilyen díjra. Holden erre mosolyogva azt válaszolta Guinness-nek: "Megérdemelted, Alec, nagyszerű voltál a filmben. Tartsd csak meg az Oscart, én meg majd megtartom a film bevételének 10%-át."

(JcWh)
 

A közel 3 millió dollárból készült film elképesztő nagy sikernek örvendett a mozikasszáknál. 1960 októberére világszerte 30 millió dollár bevételt termelt a film.

(JcWh)
 

Az egyik forgatási nap után a film stábtagjai megjelentek a helyi japán nagykövetség fogadásán, ahol a legnagyobb attrakció egy kígyóbűvölő ember volt. William Holden a mutatvány végén megfogta a kígyót és a nyaka köré tekerte, mire a jelenlévők pánikban törtek ki. Miután Holden levette a nyakáról a kígyót, Sam Spiegel producer megfenyegette őt, hogy amíg tart a forgatás, ne tegyen ilyeneket. Holden bosszúból a kígyót be akarta tenni Spiegel szobájába, de a színész felesége lebeszélte erről a tervéről.

(JcWh)
 

Néhány hétnyi forgatás után David Lean elvonult a sátrába, majd hosszas gondolkodás után odalépett William Holdenhez és kijelentette, hogy újragondolta Shears karakterét, aki így sokkal cinikusabbá, de egyúttal sebezhetőbbé vált. Holden jeleneteit így újra fel kellett venni.

(JcWh)
 

A korai pályafutásán járó Geoffrey Horne elveszettnek érezte magát a film forgatásán. William Holden többször támogatta és hasznos tanácsokkal látta el a fiatal színészt.

(JcWh)
 

William Holdent többen figyelmeztették a filmben való részvétel veszélyeire, mivel így kapcsolatba kerül a hollywoodi tiltólistán szereplő Carl Foremannal. Miután bejelentették a színész beválogatását a filmbe, Holden telefonhívást kapott a nagy hatalmú rovatvezetőtől, Hedda Hoppertől, aki egyenesen megtiltotta a színésznek a szerep vállalását. Holden dühösen kiosztotta Hoppert, majd lecsapta a telefont.

(JcWh)
 

Mivel William Holden részesedést kapott a film évenkénti bevételeiből. Erősen tiltakozott, amikor 1966-ban a TV-ben is bemutatásra került a film. Jogilag nem tudta megakadályozni a televíziós bemutatást, így bevételei csökkenni kezdtek.

(JcWh)
 

David Lean nem mindenkivel jött ki jól a stábtagok közül, de William Holdent nagyon kedvelte. Lean rendkívül profinak tartotta Holdent, úgy vélte, a színész óriási tehetsége sokszor figyelmen kívül marad, részben azért, mert alakítása a vásznon könnyednek, erőfeszítés nélkülinek tűnik.

(JcWh)
 

Miután David Lean felvette Alec Guinness utolsó jelenetét, azt üvöltötte: "Az angol színészek most már mind hazahúzhatnak! Hála istennek holnaptól egy amerikai színésszel (William Holden) kezdek dolgozni!"

(JcWh)