Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
85

Híd a Kwai folyón (1957)

The Bridge on the River Kwai
Filmadatlap
 
27
Szereplők
11
Vélemények
9
Képek
1
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 06.

Háborús film, de nem az a tipikus háborús, ahol percenként jönnek a nagy csatajelenetek és tele van lövöldözéssel. Itt másról van szó. Arról a nagy kérdésről, hogy hogyan éljünk túl egy hadifogolytábort, hogyan tudunk "győztesként" kikerülni egy vesztesnek tűnő szituációból, és ügyesen átvenni az irányítást a másik felett. Aztán ráébredni arra, hogy végig csak kollaboráltunk. Szerintem egy nagyon jól összerkaott film, elsőre talál hosszúnak tűnhet, de minden egyes perce megéri. Szép képék, nagyszerű színészi alakítások, és a zene, az az ismerős dallam, amelyet mindenki hallott már legalább egyszer.

 
JcWh   2019. 04. 16.
Klasszikus blockbuster a javából

Ez az a fajta klasszikus film, amelyben még mai szemmel tekintve sem igen találhatunk sok hibát, és az idő vasfoga sem koptatta meg sikerét. Gyakorlatilag az összes alapvető összetevője a legmagasabb minőséget képviseli a rendezőtől kezdve a főszereplőkön, és a kamerafelvételeken keresztül egészen a híres fütyülős melódiáig, amely sok későbbi filmben és sorozatban bukkant fel újra. Műfaját tekintve háborús filmről beszélhetünk, azonban a második világháború csak a keretét adja egy drámai történetnek; a lényeg a háborút mintegy metaforikusan megtestesítő hídon, és az ahhoz viszonyuló karaktereken van. A film első számú főszereplője, és egyetlen amerikai sztárja (az éppen 101 éve született) Wi... több»


 
Norbert93   2018. 07. 27.

Igazi feszültségekkel teli, túlélős film. Alec Guiness kiválóan alakítja a határozott, céltudatos, de lassan a hídba beleőrülő tisztet, akinek más életcélja sem lesz, azon kívül, hogy a híd időben elkészüljön, és ha a csatában nem is, legalább ebben győzedelmeskedjen a japánok felett.

 
NorbiP   2017. 03. 12.

Egy vicces, poénos, mégis elgondolkodtató film, nagyszerű színészekkel. A vége szerintem kifejezetten jó volt. Bárkinek szívesen tudom ajánlani, megéri megnézni.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

A háborús vicces filmek újabb remek képviselője, egy hadifoglyos, túlélős alkotás. Minden benne van, amit tudni akarunk a témáról és meg az is, amit nem. Óvatos és bátor lavírozás azért, h túléljük a mindennapokat és mi legyünk az okosabbak, akik akár azért is engednek, h a szamarak szenvedjenek.

William Holden
William Holden
Alec Guinness
Alec Guinness
William Holden
Alec Guinness
James Donald
Alec Guinness
Sessue Hayakawa
Geoffrey Horne
Jack Hawkins
William Holden
 

Nem sokkal azután, hogy Alec Guinness Oscar-díjat nyert filmbéli alakításával, sajnálatát fejezte ki William Holdennek, amiért őt nem jelölték semmilyen díjra. Holden erre mosolyogva azt válaszolta Guinness-nek: "Megérdemelted, Alec, nagyszerű voltál a filmben. Tartsd csak meg az Oscart, én meg majd megtartom a film bevételének 10%-át."

(JcWh)
 

A közel 3 millió dollárból készült film elképesztő nagy sikernek örvendett a mozikasszáknál. 1960 októberére világszerte 30 millió dollár bevételt termelt a film.

(JcWh)
 

Az egyik forgatási nap után a film stábtagjai megjelentek a helyi japán nagykövetség fogadásán, ahol a legnagyobb attrakció egy kígyóbűvölő ember volt. William Holden a mutatvány végén megfogta a kígyót és a nyaka köré tekerte, mire a jelenlévők pánikban törtek ki. Miután Holden levette a nyakáról a kígyót, Sam Spiegel producer megfenyegette őt, hogy amíg tart a forgatás, ne tegyen ilyeneket. Holden bosszúból a kígyót be akarta tenni Spiegel szobájába, de a színész felesége lebeszélte erről a tervéről.

(JcWh)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.