Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
84

Híd a Kwai folyón (1957)

The Bridge on the River Kwai
Filmadatlap
 
27
Szereplők
14
Vélemények
9
Képek
1
Videók
William Holden
William Holden
Alec Guinness
Alec Guinness
William Holden
Alec Guinness
James Donald
Alec Guinness
Sessue Hayakawa
Geoffrey Horne
Jack Hawkins
William Holden
 
Baranyai István   2020. 05. 04.

legújabb vélemény

Lebilincselő még több évtized után is

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 06.

Háborús film, de nem az a tipikus háborús, ahol percenként jönnek a nagy csatajelenetek és tele van lövöldözéssel. Itt másról van szó. Arról a nagy kérdésről, hogy hogyan éljünk túl egy hadifogolytábort, hogyan tudunk "győztesként" kikerülni egy vesztesnek tűnő szituációból, és ügyesen átvenni az irányítást a másik felett. Aztán ráébredni arra, hogy végig csak kollaboráltunk. Szerintem egy nagyon jól összerkaott film, elsőre talál hosszúnak tűnhet, de minden egyes perce megéri. Szép képék, nagyszerű színészi alakítások, és a zene, az az ismerős dallam, amelyet mindenki hallott már legalább egyszer.


 
JcWh   2019. 04. 16.

Klasszikus blockbuster a javából

Ez az a fajta klasszikus film, amelyben még mai szemmel tekintve sem igen találhatunk sok hibát, és az idő vasfoga sem koptatta meg sikerét. Gyakorlatilag az összes alapvető összetevője a legmagasabb minőséget képviseli a rendezőtől kezdve a főszereplőkön, és a kamerafelvételeken keresztül egészen a híres fütyülős melódiáig, amely sok későbbi filmben és sorozatban bukkant fel újra. Műfaját tekintve háborús filmről beszélhetünk, azonban a második világháború csak a keretét adja egy drámai történetnek; a lényeg a háborút mintegy metaforikusan megtestesítő hídon, és az ahhoz viszonyuló karaktereken van. A film első számú főszereplője, és egyetlen amerikai sztárja (az éppen 101 éve született) Wi... több»

 
Norbert93   2018. 07. 27.

Igazi feszültségekkel teli, túlélős film. Alec Guiness kiválóan alakítja a határozott, céltudatos, de lassan a hídba beleőrülő tisztet, akinek más életcélja sem lesz, azon kívül, hogy a híd időben elkészüljön, és ha a csatában nem is, legalább ebben győzedelmeskedjen a japánok felett.

 
sabnock666   2019. 08. 30.

Nem rossz film,amely tökéletesen bemutatja,mit meg nem tesz egy ember a céljaiért,ha nagyon el akarja érni.Néhol vicces,néhol kissé lassú folyású,de mégis korszakokon átívelő mozi,amelyben azért nagyszerű dallamok is vannak. Ajánlott film.

A film összbevétele 44 908 000 dollár volt (imdb.com).

 

Eredetileg a film betétdalára, amit Mitch Miller szerzett, a katonáknak azt kellett volna énekelniük, hogy "Hitlernek egy töke van.." (Hitler has only got one ball...) Ezt túl vulgárisnak tartották a producerek, ezért választották inkább a fütyülést, ami világsiker lett.

(Nagy Zsolt)
 

Nem sokkal azután, hogy Alec Guinness Oscar-díjat nyert filmbéli alakításával, sajnálatát fejezte ki William Holdennek, amiért őt nem jelölték semmilyen díjra. Holden erre mosolyogva azt válaszolta Guinness-nek: "Megérdemelted, Alec, nagyszerű voltál a filmben. Tartsd csak meg az Oscart, én meg majd megtartom a film bevételének 10%-át."

(JcWh)
 

A közel 3 millió dollárból készült film elképesztő nagy sikernek örvendett a mozikasszáknál. 1960 októberére világszerte 30 millió dollár bevételt termelt a film.

(JcWh)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.