83% 245 szavazat
Kémek a sasfészekben

Kémek a sasfészekben

Where Eagles Dare
Filmadatlap
5
Vélemények (5)
15
Szereplők (15)
17
Képek (17)
1
Videók (1)
41
Érdekességek (41)
Díjak
1
Filmkritika (1)
5
Cikkek (5)
Fórum

FILMINFÓ

1944-et írunk. Küszöbön áll a szövetségesek európai partraszállásának ideje, amikor egy kis angol-amerikai kommandót dobnak le a Bajor-Alpokban. Az angol Smith őrnagy (Richard Burton) és az amerikai Morris hadnagy (Clint Eastwood) csapatának parancsa világos: bejutni az alpesi erődbe, a Schloss Adlerbe, megkeresni a fogságba esett, fontos katonai titkok birtokában lévő célszemélyt, majd kimenekíteni onnan. Mindezt úgy, hogy közben nem bízhatsz senkiben. Csakhamar kiderül ugyanis, hogy a szövetségesek közül valaki áruló.

Rendező: Brian G. Hutton
Forgatókönyvíró: Alistair MacLean
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság
Premier (HU): 1988.09.15.
 
2023.07.18 Disztópia

legújabb vélemény

A legjobb háborús- és kémfilmek egyike

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A legjobb háborús filmek listáján TOP kategóriás az 1968-as Kémek a Sasfészekben (Where Eagles Dare), mely azon kevés filmek egyike, amelyet akárhányszor meg lehet nézni, soha nem lesz unalmas. A rendező az a B rian G. Hutton, aki két évvel a film után (1970-ben) a szintén világklasszis Kelly hőseit is készítette. A Sasfészekben minden tökéletes: hibátlan a script, nagyszerű a rendezés és emlékezetes a két főszereplő - Richard Burton és Clint Eastwood - játéka is. Ha nem láttam ezt a filmet vagy ötvenszer, akkor egyszer sem. Alistair MacLean regényét tökéletesen sikerült filmre vinni, ráadásul kifogástalan a helyszín is: Hohenwerfen vára, mely a filmben Schloss Adlerként jelenik meg. A film sikerének ez az egyik titka: a lenyűgöző havas ausztriai helyszín, a különleges vár, ahol a nácik II.világháborús kémközpontja működik. Szövevényes a sztori, mely több hatalmas fordulatot is tartogat: senki nem az, akinek látszik. A fő karakter, Smith őrnagy (Richard Burton) valójában az angol haderőbe beépült náci ügynököket akarja leleplezni. Segíti őt ebben Schaffer hadnagy is (Clint Eastwood), ám a bevetésük számtalan meglepetést tartogat. Értékelésem: 100%, a kevés hibátlan filmek egyike. Örök kedvenc!

4
 

Hutton egy nagyon izgalmas háborús akciófilmet készített zseniális szereplőkkel megspékelve. Clint Eastwood és Richard Burton garancia a sikerre. Akció, kaland, komikum. Nem is kell ennél több. Időtálló, és persze nagy-nagy klasszikus.

0
 
2015.01.28 Laci000

Az egyik legjobb világháborús kalandfilm. Minden perce izgalmas és technikailag is teljesen jó.

0
 
2016.02.10 Telezsu

Időtálló, klasszikus, talán a leghíresebb háborús dráma, ami ma is megállja a helyét, akár többször is nézhető. Kiváló a színészek alakítása, profi rendezés.

0
 
2021.07.25 Drtudor

Eastwood és Burton páros szólója. Csavaros /néha követhetetlenül/, de ha jól figyelsz, tudod követni. A végén a végső fordulat.

0

A film összbevétele 21 000 000 dollár volt (imdb.com).

#1
 

Derren Nesbitt kis híján megvakult, amikor a mellkasában lévő tüskék felfelé, nem pedig kifelé repültek, amikor karaktere halálának jelenetét forgatták. Leforgatták, ahogy fejbe és mellkasba lövik, de a kész filmben csak fejbe lövik.Szerző: Thibo84

#2
 

Richard Burton, Michael Hordern, William Squire ismét együtt szerepeltek az Anna ezer napja (1969) című filmben.Szerző: Thibo84

#3
 

Kenneth Griffith-et először Berkeley szerepére szánták.Szerző: Thibo84

#4
 

Richard Burton és Sir Michael Hordern szerepelt A kém, aki a hidegből jött (1965) című filmben.Szerző: Thibo84

#5
 
Értékelés: 9/10
(2020. 05. 01.)
A kémek a sasfészekben egy izgalmas és látványos nagy klasszikus, mely minden korosztály számára szórakoztató kikapcsolódást nyújt. Több