2017.02.15 22:19 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Filmtörténeti érdekesség

A Roger nyúl a pácban egy nagyon érdekes színfoltja a filmtörténelemnek, hiszen ez a félig élőszereplős, félig rajzolt filmek közül az egyik legismertebb, s legsikeresebb. Ma már ez a fajta filmkészítési eljárás elképzelhetetlen lenne, hála a CGI-nak. Ugyanakkor hiába egy közel harminc éves filmről van szó, a varázsa még mindig megvan. Lehetséges, hogy ez abból adódik, hogy alapvetően kétféle stílus keveredik benne: egyrészt a rajzfilmek világa, amely képes mindenféle realitást mellőzni, másrészt a film noiros, az emberi életet idéző világ, s ez a kettő nagyon nehezen összeegyeztethető első ránézésre. Ám itt ez a film, amely bebizonyította, hogy lehet ezt a kettőt ötvözni, s még valami jó is kisülhet belőle.

Kicsit olyan érzésem van, hogy ez valóban egy családi film abban az értelemben, hogy a család minden egyes tagjának kedvez: a gyerek megkapják a mesefigurákat a sajátos humorukkal, a szülők pedig megkapják a krimikre jellemző történetet, kliséket az iszákos, kiégett nyomozótól kezdve a végzett asszonyán át egészen a nagy rejtély megoldásáig. Ennek következtében a filmben helyenként a rajzfilmes vonal, máshol pedig a film noiros vonal erős, bár én bevallom, hogy a humora sokkal inkább a burleszkre emlékeztetett, amelyen egy magamfajta már nem minden esetben tud nevetni, de egy 10-12 éves még talán igen.

Filmtörténeti érdekesség

Zemeckis rendezőként nagyon jó a vizuális megoldásokban (ezt bizonyította a Vissza a jövőbe, a Beowulf, vagy a Kötéltánc esetében is), s valóban, nagyon markáns a képi világa a filmnek. A film zenéjében pedig sok hasonlóságot lehet felfedezni a Vissza jövőbennel, nem véletlenül, hiszen ennek az alkotásnak is Alan Silvestri a zeneszerzője. Ami az egészben érdekes volt még számomra az Christopher Lloydot negatív karakterként látni, amelyben viszont remekül megállta a helyét.

A film nem rossz, de azt is látni kell, hogy megvan az oka, miért készült ilyen kevés félig élő, félig rajzolt mű a filmtörténelemben: rengeteg munka, idő és pénz kellett hozzá, ráadául a későbbi próbálkozások (mint pl. a Space Jam) sem anyagilag, sem kritikailag nem tudták visszahozni a beléjük fektetett energiát. Manapság pedig a CGI-korában szóba sem tud jönni az ilyen fajta technika. Ettől függetlenül a filmet látni kell, de én sokkal inkább egy aranyos filmtörténeti érdekességként tekintek rá.

animáció | családi | fantasy | kaland | krimi | misztikus | szatíra | vígjáték

Roger nyúl (Charles Fleischer) egy rajzfilmsztár a Firkanegyedből. Felesége, Jessica körül pletykák kapnak lábra, ezért Roger felbérel egy magándetektívet, hogy tisztázza az... több»

1