2019.01.03 18:42 Márton Olvasottság: 744x
1

Pokoljárás

Az 1990-ben készült Jákob lajtorjája című filmre sok mindent lehet mondani, de egyvalamit biztos nem, méghozzá azt, hogy a nézőjének egy könnyed szórakoztató filmélményben lesz része a közel két órás játékidő alatt, mert ki merem jelenteni, hogy ez a film, egy igen nehéz és falsúlyos alkotás lett! Rengeteg rejtett és nyilvánvaló mondanivalót tartogat a film a nézőjének és mindezt teszi elég hatásos módon!

Nagyon rég láttam először ezt a filmet, de arra nyíltan emlékszem, hogy akkor először láttam, nagyon nem tetszett! Aztán pár évente mindig előveszem és újranézem, mert hiába épül a film egy nagyobb csavarra, ettől még valahogy mindig magával tud ragadni a története, a hangulata, az atmoszférája, illetve a képi világa!

Pokoljárás

Műfajilag is egy rendkívül érdekes és vegyes produkció lett a Jákob lajtorjája! Hisz megtalálható itt a bibliai elemek használatával a misztikum, a film történetében rejlő dráma és thriller jegyek, illetve a hallucinációs jelenetek oly felkavaróak és emlékezetesek benne, hogy ezáltal akár a horrorba is sorolhatnánk a filmet! Talán a súlyos atmoszférája miatt sorolnám jómagam a pszichológiai horrorfilmek közé!

Számomra a másik hatalmas pozitívuma a filmnek a színészi alakítások! Egytől egyig maximális teljesítményt nyújtanak és ezzel csak még hitelesebbé és életszerűbbé teszik a film történetét, mégis a főszerepben látható Tim Robbins-t kiemelném (amúgy is egy kiváló színésznek tartom) de az ő jelenléte képes volt a filmnek és az őrá épülő történetnek egyfajta plusz töltetett adni, hisz annyira esendő és szerethető a karaktere, hogy hiába válik a film története a játékidő vége felé egyértelművé, a néző csak reménykedik benne, hogy mégse úgy alakulnak majd az események!

A Jákob lajtorjája egy kiemelkedő film a 90-es évekből, de mégsem mondanám azt, hogy mindenki tegyen egy próbát vele (még akkor se, ha mára már egyfajta kult-klasszikusként tekintenek rá) mert ez egy kimondottan nehéz filmélmény, ami maximálisan megköveteli a nézője figyelmét! Illetve a történetvezetése is gyakran eléggé kusza, persze a film befejezésével Jacob "pokoljárása" is révbe ér!

dráma | horror | misztikus

Jacob Singer élete teli van fájdalmas emlékekkel, a Vietnamban szerzett keserű tapasztalat évekkel a háború után is lidércnyomásként nehezedik rá. Van azonban, ami még ennél is... több»

1