2022.06.18 12:14 Mentislector Olvasottság: 165x
0

Dracula (spoiler veszély)

Nagyjából egy hónapnyi kihagyás után végre időt tudtam szánni eme kritika megalkotására. Ez a film nem más, mint az 1992-es Bram Stoker által megírt és Francis Ford Coppola által rendezett Dracula. A mai világban, ha megemlítjük Draculát, mindenkinek megvan nagyjából a fejében, miről is van szó. Ha más nem is, de a vámpírok és denevérek biztos megfordulnak a fejünkben. A történet dióhéjban annyi, hogy Dracula gróf (Gary Oldman), az erdélyi fejedelem ingatlanvásárlási céllal Londonba akar utazni és oda is fog utazni.

Egy hölgy miatt megy oda konkrétan, akiben a halott feleségét látja. Na de, hogy ne lőjjek le semmit így az elején, majd a későbbiekben kifejtem az egész történetet. Az alap sztori jó. A kivitelezés sem hagyott kivetni valót maga után, ha azt nézzük, mikor is debütált a film. A cselekmény nem okoz váratlan pillanatokat, szépen egymásra épített történetet szálat kapunk. A film maga nem késztet gondolkodásra, viszont a karakterek, azok viselkedése és fejlődése elgondolkodtatja az embert. A színészek jól összehangolt munkát végeztek, amit jó volt nézni a vásznon, külön külön is megállták a helyüket. Jól kitudják fejezni magukat, a színvonal ehhez a filmhez elvártakat hozza. A film élvezhető, bár hosszúnak tűnik, egy picit vontatottá tették a művet, a mai szemmel nézve. Aki kíváncsi magára a történetre, azt a nézőt kellően le tudja kötni és a film vége egyensúlyt teremt a várakozással szemben. A kilencvenes évek filmjeihez viszonyítva és magához a film stílusához, a látványelemek, mint mondjuk a helyszínek, jól megvannak jelenítve, illenek a film hangulatához, mondandójához és történetéhez. Az akció jeleneteket sem lehet rossz szóval illetni. Hiteles és történethű adaptációt láthatunk. Viszont horror kategóriába sorolni ezt a filmet, hiba volt. Na de, ahogyan ígértem, térjünk rá a filmre. Spoiler veszély!!

Dracula (spoiler veszély)

1462, Konstantinápoly elesett, a törökök megtámadják Romániát is. A sárkányrend lovagja, Dracul, legyőzte a hatalmas túlerőt. Karóba húzta a török sereg jórészét, ha nem az egészét. A törökök egy levélben elhitették feleségével, hogy meghalt, így Ő öngyilkos lett. Dracul ezután dühében megtagadta istent. Ezt nevezhetjük nyugodtan a film prológusának. 1897-be ugrunk, Londonba egy elme gyógyintézetbe. Egy férfit látunk az elme gyógyintézetben. Azt szajkózza, hogy mindent megtett a gazdájáért, várja érte a jutalmát. Egy jogász, Keanu Reeves (Jonathan)-nak egy külföldi grófnak kell ingatlant eladnia. Elutazik Transylvániába, elhalasztva az esküvőjét kedvesével, Minával. Jonathan Erdély, Moldávia és Bukovina határán jár. Dracula egy barátságos levéllel fogadta. Mina csalódott, hogy elhalasztásra került az esküvőjük. Jonathant farkasok veszik körbe, mikor a megbeszélt helyszínre érkezik. Felszáll egy hintóra, zord és kihalt tájon jár. Megérkezik a gróf kastélyába, ahol maga Dracula köszönti. Ételt és italt kap. Egy rosszul hangsúlyozott mondat miatt Dracula kikel magából egy pillanat alatt és kardot rántva hadonászik Jonathan felé. Hevesen beszél családja történetéről. Londonba akar költözni, Jonathan segítségével egy apátság tulajdonosa lett. 10 házat vett már Londonban. A gróf meglátja Mina képét, amely eszébe juttatja az elhunyt felesége emlékét. Még egy hónapig marasztalná Jonathant. Ez idő alatt Mina a barátnőjével tölti idejét, aki gazdagsága miatt minden férfit az ujja köré akar csavarni, nem úri hölgyhöz méltóan. Renfield továbbra is az elmegyógyban kezelés alatt áll.

Rovarokat, gilisztát, kukacokat eszik. Igen különös betegségként kezelik. Jonathan észrevette, hogy a gróf furán viselkedett Mina képét látván. A gróf nem örülne, ha Jonathan elhagyná a szobáját. Jonathan látja a grófot a kastély oldalán mászni. Rájön eközben, hogy ő itt egy fogoly. Elhagyva szobáját egy hang szólítgatja, lefekszik egy hatalmas ágyra. Nők jelennek meg körülötte, akik kényeztetni kezdik. Több helyen is megharapják. Dracula egy gyermeket hozott a nőknek, hogy egyék meg. Jonathan mindennek szemtanúja. A gróf cigányokat alkalmazott, hogy ládákban vigyék el a pince dohos földjét a Londoni apátságba. A gróf a tengeren át érkezik Londonba. Lucy, Mina barátnője este a kinti viharban mászkál, Mina utána megy. Látja ahogy Lucy egy farkassal fetreng, aki meg is harapta őt. Dracula megérkezett Londonba. Mina és Dracula találkoznak, de kikosarazza a grófot, a gróf mégis eléri a célját. Lucy romló állapota miatt felkeresik Abraham van Helsinget (Anthony Hopkins)-t.

A gróf megakarta harapni Minát, de egy farkas és az előtörő emlékei miatt ez meghiúsult. Ezidő alatt Jonathan még mindig a gróf kastélyában raboskodik azokkal a nőkkel. Dracula meglátogatja Lucy-t akihez Abraham van Helsing is megérkezett. Abraham azonnal vérátömlesztést végez a lányon. Felvilágosítja az embereket mivel is van dolguk. A gróf manipulálja Minát. Mina látja a Dracula feleségének, Elizabethnek emlékeit. Jonathan elmenekül a kastélyból és menedéket kap. Mina is találkozik Abrahammel. Abraham rájön, hogy Dracula áll minden mögött. Ő a legfőbb ellensége. Mina elindul Jonathanhoz, egybekelnek, miközben a gróf a sötétség szolgálatába állítja Lucy-t. Jonathan visszatér Londonba, ahol felismeri a grófot. Abraham végezni akar Lucyval. Egy karóval átszúrják a szívét és levágják a fejét. Jonathan, Abraham és a többiek végezni akarnak Draculával. Abraham megszenteli a földet, amit Transylvániából hoztak, hogy ezzel meggyengítse a grófot. Dracula bejut Minához és szembesíti azzal ki is ő valójában. Mina ennek tudatában is szereti Draculát. Dracula annyira szereti Minát, hogy nem akarja átváltoztatni, Mina mégis iszik a gróf véréből, hogy örökké vele lehessen. Jonathan, Abraham és a többiek visszatértek Minához, ahol a grófot is megtalálják. Dracula visszamenekül Erdélybe. Jonathanék utána mennek. A gróf szolgái, a három grácia és Mina megpróbálták manipulálni Abrahamet. Üldözőbe veszik a grófot. Szíven szúrják Draculát. Mina elbúcsúzik tőle és levágja a fejét.

A film nekem tetszett, ami pontszámban kifejezve 8/10.

84 Drakula  (1992)

horror

A film Bram Stoker azonos című, klasszikus regénye alapján készült. A történet szerint Dracula (Gary Oldman), a véres kezű vámpír évekkel ezelőtt kikelt sírjából, és... több»

0