2022.07.16 22:45 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Tisztelettel, maradok az eredetinél!

Joseph Sargent filmjét választottam, nem a 2009-es alkotást. Egyrészt, mert jobban tetszik, másrészt, ez az eredeti, harmadrészt, és ez a legfontosabb, ebben játszik egy zseni, maga Walter Matthau, akinél kevés nagyobb "állócsillag" volt a színészvilágban!

De nem is szeretnék sokat fecsegni feleslegesen, inkább gyorsan nézzük meg a sztorit.

Tisztelettel, maradok az eredetinél!

Owen Roizman hogyan fényképezte le nekünk a filmet?

Íme:

A Hajsza a föld alatt rosszarcú szereplői néhány tisztességes, munkában és szegénységben igencsak megfáradt középkorú úriember, akik a jobb megélhetés reményében vigyázva felhúzzák az átlagember egyenkabátját. Olyan csilli-villi álbajuszt ragasztanak magukra, amiről még Karakószörcsögről is jól látszik, hogy lószőr vagy pótszőr, majd két megálló között az irányításuk alá vonnak egy metrószerelvényt.

Különösebb ideológiai indíttatásuk nincsen, egy kis dolce vitát, azaz egymillió dollárt akarnak. A túszejtőkkel egy felháborító színű ing-nyakkendő párosban parádézó, magamutogató metrórendőr tárgyal (Denzel Washington már sima diszpécser), sokáig úgy tűnik, hasztalan.

Egyértelmű, hogy mai szemmel nézve már Joseph Sargent filmjei nem annyira időtállók, de azért természetesen simán vállalhatók.

Egy-két megmosolyogtató dologtól eltekintve, ami valljuk be, a mai filmekben is simán benne van.

Az olyan beszólások, mint “Miért nem egy repülőt térítettetek el, ahogy mindenki más?” időtállók, és a 2009-es remake trailere alapján Tony Scott is hangsúlyt fektetett az ilyen metsző odamondogatásokra – meglátjuk, milyen sikerrel. Végezetül pedig most, amikor mindenki Tarantinóval és Aya-val van elfoglalva, az újságok és blogok számlátlanul ontják magukból, a ki-mikor, mit-honnan-lopott témájában kutató cikkeket, feltétlen meg kell említenünk, hogy a Kutyaszorítóban Mr. Barna, Mr. Kék stb. elnevezései is innen, az 1974-es Hajsza a föld alattból erednek.

Igaz, Sargent még nem tartotta fontosnak, hogy a szánkba rágja, miért is fontos így nevezni egymást akció közben.

Aki meg nem hisz nekem, nyugodtan járjon utána!

Egyszóval…

Háttérzajként szól az UFC és csokis zabfalatokat rágcsálok.

Walter Matthau pedig zseniális!

akció | krimi | thriller

Négy elkeseredett bűnöző eszement tervet dolgoz ki. Blue, Green, Grey és Brown eltérít egy metrószerelvényt, és mind a 17 utast foglyul ejtik. Mindössze egy óra áll a... több»

2