2021.08.23 14:25 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 104x
2

A jó, a rossz, és a fekete stewardess

Valamikor a kőkorszak hajnalán láttam a filmet, és már akkor is megállapítottam, hogy Sznájpsznak nagyon kopott a jakója, viszont jól tolja a bunyót, és hogy Rénnek nagyon gáz a haja, és érdekesen forgatja a szemét, viszont nagyon jól hozza a szemét karaktert.

Kevin Hooks nem akart egy Oscar gyanús filmet csinálni mélyreható mondanivalóval, csak egy laza, energiával teli mozit, ahogyan Dan Gordon és David Loughery elképzelte a megírt forgatókönyvük alapján. Olyan ez, mint a futball. Végy egy jó kapust... Itt pedig keress egy jó rendezőt, ha pedig az megvan, akkor keress hozzá jó színészeket! Nagy baj már nem érhet. Itt azért ebben nem szűkölködünk, hiszen elég, ha a John Cutter szerepében látható Wesley Snipesra, és filmbéli ellenfelére vagy ellenségére, Charles Rane-re (Bruce Payne) gondolunk. A mozi így lett tökéletes, hogy köréjük, vagy inkább rájuk építették a forgatókönyvet. A sztori igazán nem lett veretes, de szerintem itt abszolút nem is ez a lényeg. Itt minden a látványra épül, és ezt a két főszereplő minden erőlködés nélkül, csípőből lehozza.

A jó, a rossz, és a fekete stewardess

A kemény fekete és sármos ex-zsaru és a velejéig gonosz tömeggyilkos párharca, megspékelve egy kis gépeltérítéssel, a jó lábú Sabrinával (Liz Hurley), egy igazi baráttal (Tom Sizemore), egy szende, de csinos stewardesszel, Martival (Alex Datcher), a vonalas szájú gengszterrel, Vincenttel (Marc Macaulay) és a hallgatag bérgyilkossal, Forgettal (Michael Horse). Valahogy így állt össze a nagy csapat.

Jaymes Hinkle, a látványtervező munkája is kifejezetten tetszett, látványos a vidámparki lövöldözés, és jól meg volt szerkesztve a repülőgépen történő események láncolata is. Jól kihasználta a helyeket a kicsitől a nagyobbig. Most már nem tudnám elképzelni, de a filmben Snipes magyar hangja Forgács Péter volt, ami zseniális húzásnak tűnik még ennyi év távlatából is, plusz Bruce Payne magyar hangja, Sinkovits-Vitay András is nagyon hasított. Pont passzolt a karakterhez, és ez megerősíti azt a legendát, hogy anno a magyar szinkronhangok zseniálisak voltak. Ma már ez sajnos nem mondható el, mostanság gagyi stúdiókban félig-meddig civilek bénáznak kappanhangon, vagy éppen sivítoznak. Jó, jó, persze tisztelet a kivételnek.

Mark Irwin jól forgatta a kameráját, és tehette, mert Wesley Snipes itt még kirobbanó formában volt. Akció akció hátán. Ne drámázzunk, arra vannak más mozik is, itt futunk, lövünk és ütünk, mint a szuper ex-zsaruk úgy általában az USA-ban (persze csak a filmekben)! A valóságban inkább korruptak, isznak és drogoznak. Ja, és csóró öltönyökben büdös cigit szívnak. Vagy nem?

Egyszóval ma már nem olyan óriási kedvenc Az 57-es utas, mint anno a kilencvenes években, de még ma is megállja a helyét. Főleg, ha véletlenül rápillantok a Godzilla és Kong közti heves és nyálas csókcsatára. Ja, és én is sűrűn ütök... Szúnyogot, mert azok aztán vannak bőven.

akció | krimi | thriller

Charles Rane (Bruce Payne), a világ egyik legveszedelmesebb bűnözője az FBI kíséretében az 57-es járat utasa, akárcsak John Cutter (Wesley Snipes) antiterrorista szakértő, aki... több»

2