2021.12.24 20:05 Artemisia Olvasottság: 106x
4

Karácsonyi komédia

Vannak rajzfilmek, amik olyan mélyenszántóak, hogy akár élőszereplős film is készülhetett volna belőlük, és vannak filmek, amik olyan gyermekdedek, hogy inkább rajzfilm készülhetett volna belőlük. A Mi a manó egyértelműen az utóbbi kategóriába sorolandó. Megvan a sajátos bája a történetnek, és a karácsonyi hangulatban is bővelkedik, a megvalósítás azonban gondoskodik róla, hogy egy percig se lehessen komolyan venni. Az alapszituáció, az árva kisgyerek, akit a manók nevelnek fel, aranyos és sok vicces helyzetet szül, de az Északi-sark díszletei - amiket meg sem próbálnak igazinak álcázni -, a szorgos manóknak álcázott, szemmel láthatóan olcsó optikai trükkökkel lekicsinyített emberek, valamint a szerep idején már 36 éves Will Ferrell, akit a film nagy részében manóruhába bújtattak, teljesen nonszensszé teszik az élményt. Emellett rengeteg elhasznált sablonnal is dolgozik a cselekményvezetés, ciklikusan zagyvál, a film végi, úgyszólván kötelező "karácsony megmentése"-jelenet pedig teljesen dilettánsra sikeredett. A film humora önállóan elég labilis, főként a helyzetkomikumokra épít, amelyek néhol működnek is, de helyzetkomikumok nélkül csapnivaló lenne a humor.

Azonban mindezek ellenére sem egyértelműen rossz film Jon Favreau komédiája. Ebben a rendszertelen tikkrohamban ugyanis van valami kedvesség, a hibái ellenére szíve van a történetnek, amihez Will Ferrell infatilisen is szerethető alakítása nagyban hozzájárul. Bár a színésznek sem korából, sem alakatából adódóan nem testhezálló Kópé (Buddy) szerepe, Ferrell mégis olyan lelkesedéssel és őszinte élvezettel játszik, amivel mindenki szívébe belopja magát a naiv manólegény. Említést érdemel még a film megjelenésekor a pályája elején járó Zooey Deschanel súlytalan, ám kedvelhető alakítása, valamint Peter Dinklage rövid, de annál hatásosabb szerepe.

Karácsonyi komédia

A Mi a manó tehát rendhagyó, de a maga nyakatekert módján mégis megható karácsonyi film, ami mára sokak számára nélkülözhetetlen az ünnepi ráhangolódáshoz.

59 Mi a manó  (2003)

családi | fantasy | romantikus | vígjáték

Buddy (Will Ferrell) egész életében úgy hitte, csupán egy a Mikulás többi manója közül, aki az északi sarkon nevelkedett és dolgozott. Mindig is érezte azonban, hogy kicsit... több»

4