2023.11.16 17:13 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Elmaradó városi legendák

Az 1998-ban készített Rémségek könyve című filmet egy pillanatra sem merném egy kiemelkedő vagy akárcsak egy jó alkotásnak titulálni, de azt nem vitatom, hogy a történetében megvolt a spiritusz (még úgy is, hogy az akkori forgatókönyvíró, Silvio Horta nem igazán tudta kellő minőségben mindezt tálalni a nézői felé). Ugyanis ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy adva van egy sorozatgyilkos, aki az úgynevezett városi legendákat vesz alapjául a gyilkosságainak, akkor előjáróban egy kimondottan érdekes kis horrorfilmes alapot kapunk. Sajnos az első rész rendezője, Jamie Blanks nem igazán tudott túlságosan jól sáfárkodni a történetben rejlő lehetőségekkel, és talán pont emiatt reménykedtem abban, hogy a két évre rá érkező második felvonása a Rémségek könyvének majd talán jobbra sikeredik, de igencsak nagyot tévedtem. Na de lássuk hát, hogy vajon mi is mehetett félre ennél a filmnél!

Jómagam úgy gondolom, hogyha egy horrorfilm történeti szerkezetét az úgynevezett városi legendákhoz igazítják, akkor elengedhetetlen a kreatív elhalálozási módszerek kivitelezése. Na mármost e téren már az első rész is hadilábon állt, de olykor azért még sikerült neki egy-két emlékezetes képkockát összehoznia. Legfőképpen abban reménykedtem, hogy talán majd a második felvonására kicsivel többet kapok ezekből, de a leglátványosabb hiánycikk jelen filmünk esetében pont hogy ez volt. Akár írhatnám azt is, hogy majdhogynem sikerült egy olyan folytatást összehoznia John Ottmannak (a film rendezőjének), amelyben sokkal többet beszélnek a városi legendákról, mint amit meg is valósítanak benne. Ezáltal egyből leszögezném azt a tényt is, hogy a Rémségek könyve 2: A végső vágás abból a szempontból is elbukik, hogy miszerint egy folytatásnál emelni kell a téteket (több áldozat, több véres jelenet, nagyobb csavar). Na ezek közül végül semmi nem valósul itt meg. Sőt! Tulajdonképpen egy olyan kerettörténetet kapunk a városi legendákhoz, amelyet jómagam túlzottan gyengének vélek. A filmbéli gyilkosságok motivációja már az első részben sem volt túlontúl kiemelkedő, de azt kell hogy írjam, a folytatásához képest, az klasszisokkal jobbra sikeredett, mint jelen filmünk esetében. Számomra az sem volt a legszimpatikusabb húzása a folytatásnak, hogy pont azt a karaktert hozták vissza, akinek a jelenlétét már az első részben is igencsak feleslegesnek éreztem, ráadásképpen pedig azt a karaktert, akit örömmel láttam volna újra ebben a részben, csak az utolsó egy-két percben lengetik be a nézőknek. Ennyi negatívum után viszont kimondottan érdekesnek találtam azt, hogy legalább a film feszültségteremtése olykor azért képes volt elfogadható teljesítményre felpörögni.

Elmaradó városi legendák

Ezek után térjünk rá a filmbéli karakterekre pár mondat erejéig. Egy horrorfilmnél elengedhetetlen tényező, hogy ha lehetséges, olyan karaktereket lássuk, akikkel együtt tudunk izgulni, avagy rémüldözni. Sajnos e téren sem lett túl acélos jelen filmünk, sőt. Szinte egy karaktertől eltekintve (és az se a főhősnőnk volt) bántóan gyengén muzsikálnak az adott jelenetek alatt, és hát a színészi alakítások sem sikeredtek túlzottan emlékezetesre benne.

Összegezve a filmet, kissé úgy érzem, mintha a készítők meg sem próbálták volna kiküszöbölni azon hibákat, amelyek az első részben is felbukkantak, de még arra sem igazán vették a fáradságot, hogy egy emlékezetes, avagy fogyasztható folytatást hozzanak tető alá. E film láttán erősen megkérdőjeleződik bennem, hogy vajon mit is kapok a széria harmadik részétől, amiről szinte mindenhol azt olvastam, hogy a három rész közül messzemenően a leggyengébb, merthogy a Rémségek könyve 2: A végső vágásra is csak halovány két csillagot mernék adni.

horror | misztikus | thriller

Nagy a versengés az Alpine Egyetem filmszakán. A hallgatók mindent megtesznek, hogy vizsgafilmjük elnyerje az első helyezést, hiszen ezzel kitárul a győztes előtt Hollywood kapuja.... több»

3