2019.10.21 14:31 Kóborló Olvasottság: 237x
1

Egy filmfeldolgozás, aminek szinte semmi köze az eredetihez

George A. Romero (1940-2017) jó pár zombis témájú filmet készített pályafutása során, az egyik ilyen film az 1985-ös A Holtak napja, amit 2007-ben egy bizonyos Steve Miner rendező újra elkészített és bár ne tette volna.

Véleményemet azzal kezdeném, hogy a Steve Miner által elkészített Holtak napja nem lett egy rossz horrorfilm, hisz bőven megtalálhatóak benne azok a bizonyos értékelhető tulajdonságok, amiket egy horrorfilmnél elvárhatunk. Van itt bőven véres jelenet, amik még nem is néznek annyira rosszul ki (bár azért a film költségvetése sem volt annyira alacsony, hisz egy független filmes produkciónál a 18 millió dollárt egészen magasnak is mondhatnám). Bőven alkalmaztak digitális effekteket a filmben (mondjuk ez volt számomra a filmnek az egyik legnagyobb lépfenéje, hisz sokszor pokolian érezhető volt a digitális technika jelenléte, főleg a zombik mozgásánál és ez elég sokat rontott a film élvezeti faktorán nálam). Bár azért a zombikat nem a digitális technikával keltették életre, hanem rengeteg sminkest alkalmaztak, hogy az élőhalottak külső megjelenésük elég félelmetes legyen, e téren viszont nem teljesít annyira rosszul a film. Mégis számomra a legbosszantóbb dolog a filmnél az volt, hogy ezt a filmet eredetileg egy újrafeldolgozásnak szánták. Nagy csalódás volt számomra, hogy Romero 1985-ös klasszikusnak számító élőhalott trilógiájának harmadik részének címét tartották csak meg ennél a remake-nél, hisz történetileg messze nem is az eredetit követte, de még a film alapkoncepciója sem hasonló Romeroé-hoz (és akkor még a film előzetesénél fel is tüntetik George A. Romero nevét mint az egyik forgatókönyvírót. Nem, Romeronak ehhez a filmhez semmi köze nem volt). Kicsit hasonló érzésem volt ennek a film reklámozásánál, mint amikor egy Stephen King által készített történet megfilmesítésének sokadik részét készítik el (pl.: A kukorica gyermekei), hisz igen az első részéhez volt köze Stephen Kingnek, de a további részeihez már semmi, marketing az egész, akárcsak ennél a filmnél. Lefogadom hogy a film is jobban tetszett volna nekem, ha bármi más címet adnak volna neki és meg sem említik a zombifilmek mesterének nevét benne, hisz mint írtam nem lett volna ez a film annyira rossz.

Egy filmfeldolgozás, aminek szinte semmi köze az eredetihez

A karakterek mondjuk teljesen kidolgozatlanok voltak és igencsak felszínesek is, ezáltal senkiért nem nagyon tudtam izgulni. Sajnos a színészi játékról is csak a közepes jut az eszembe. Izgalmak terén is, csupán egy átlagos film lett, viszont meglepően pörgős a történetvezetése. Tehát aki megnézi és mondjuk nem ismeri az eredeti Holtak napját és még mondjuk George A. Romero neve sem mond semmit neki, azoknak talán egy értékelhetőbb film lesz, mint mondjuk nekem.

akció | horror | thriller

A Holtak napja című horror története egy Colorado-i kisvárosban játszódik. Egy furcsa vírus üti fel fejét, ezért a várost a katonaság irányítására bízzák. Az egyik katona,... több»

1