2021.03.10 20:27 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Mr. Seagal itt még vékony volt

Steven Seagal a nyolcvanas évek és a kilencvenes évek elejének egyik legnagyobb akciósztárja volt. Fénykorában ontotta a jobbnál jobb akciómozikat. A Törvényre törve egy 1991-es gyöngyszem, sokunk kedvence. Hőse egy brooklyni rendőr, Gino Felino, aki minden körülmények között betartja és betartatja mindenkivel a törvényt. Barátja és kollégája Bobby Lupo, aki félrelépett, a nyílt utcán szó szerint kivégzik a családja szeme láttára. Gino hamar rájön, ki a tettes, hiszen ez egy zárt közösség, itt nincs hová bújni a tetteseknek. Igaz, nem is akarnak.

A helyi rosszfiú, Richie Madano (William Forsythe), aki a drogok miatt már elvesztette józan ítélőképességét, szinte minden rosszra képes. Terrorizálja a környezetét, sőt a testvéreit, Pattit (Gina Gershon) és Vinnie-t (Anthony DeSando) egyaránt. Saját szülei is félnek tőle. Eközben egy csavar is lesz a filmben, hiszen a helyi olasz maffiának is szemet szúr már a kegyetlen Richie, és a vezérük (Ronald Maccone) is vérdíjat tűz ki a fejére. Kialakul egy hármas harc, aminek csak egy győztese lehet. A rendőrkapitány (Jerry Orbach) bízik Ginóban, és szabad utat kap tőle a tisztogatáshoz.

Mr. Seagal itt még vékony volt

Mindehhez zseniális harci jelenetek, kifejezetten ütős zene is párosul, pezseg a film, minden képkockája precízen kidolgozott, megszerkesztett. Ráadásul Gono és felesége éppen viharba kerültek a magánéletükben, és Gino egy kis haladékot kér az asszonytól, Vickytől (Jo Champa), hadd zárhassa le az ügyet, aztán ők is a sajátjukat. Közben egy aranyos mellékszál, a Gino előtt haladó kocsiból kidobnak egy kiskutyát, de ő megjegyzi a kocsi hátulján lévő feliratot, majd felveszi az apró kis németjuhász kölyköt, és elnevezi Coraggiónak. Ettől fogva lesz egy apró kis társa is.

Richie a végső összecsapásra vár, ahogyan Gino is, és ez a film végére be is következik. Egy rövid, de annál véresebb küzdelemben legyőzi Richie-t, és ezek után kibékül szemrevaló feleségével is. A film lezárásaként a kikötőnél sétálva összefut a kutyát kidobó, nagypofájú, nagyhangú emberkével, akit aztán rendesen móresre tanít, majd zárszóként, lezárásként a földön fetrengő férfit Coraggio még le is vizeli. Ennyi. Röviden.

Maga a film sokkal több és sokkal élvezetesebb. Seagal zseniálisan hozta ezeket a figurákat ebben az időben, talán halkan megjegyezhetem, nem is volt akkoriban párja. John Flynn, a rendező rátapintott a lényegre. Brutalitás, akció, törött, zúzott csontok, pörgős jelenetek, és győzzön a jó. Nem is kellett akkoriban más. Egyfajta példakép kreálás. Ric Wait remekül fényképez a filmben, jók a snittek és a beállítások, a fényviszonyok és a helyszínek. Egyszóval repüljünk vissza az időben, és merüljünk el a jó és a rossz harcában, ahol nem lehet kétséges, ki is fog győzni! Számomra – és gondolom sokak számára – egy igazi klasszikus, amit nem szabad, hogy a feledés homálya borítson.

akció | dráma | krimi | thriller

A helyszín Brooklyn, a főszereplő, pedig Gino (Steven Seagal), a kemény nyomozó, aki a hatóságok jóváhagyásával, ám saját belátása szerint szerez érvényt a törvénynek.... több»

2