![]()
David Lowell Rich filmjében sztárok is megfordulnak, és jól is teljesítenek. Az Airport '79, minő meglepetés, egy 1979-es amerikai légikatasztrófa-film, és az Airport-franchise negyedik és egyben utolsó része. Bár az Egyesült Államokban gyengébb kritikákat kapott, mégis érdekes módon a film a nemzetközi vetítések során nagy sikert aratott... Kisebb-nagyobb hibákat én is véltem benne felfedezni, de alapjában véve egy kellemes, izgalmas és nézhető darab!
Hát hogyan is kezdődik ez a történet? Nézzük, röviden!
![]()
Kevin Harrison (Robert Wagner) egy korrupt, gengszterekkel üzletelő fegyverkereskedő, megpróbál megsemmisíteni egy amerikai tulajdonú Concorde-ot már az első repülésén, miután az egyik utas, az utána kutakodó Maggie Whelan (Susan Blakely) oknyomozó riporter rájön, hogy a hidegháború alatt fegyvereket adott el a kommunista országoknak igencsak nagy tételben... Alain Delon játssza a két pilóta egyikét, mint Paul Metrand kapitány, társa pedig szintén nem kis név, mint George Kennedy, aki Joe Patroni kapitány karakterében szórakoztatja a nézőket... Nem lőném le a poént, de bevallom férfiasan, a script kicsit elszakad néha a valóságtól, persze nincs ezzel nagy baj, hiszen azért valljuk be, szinte minden filmben, alkotásban van túlzás.
Delon rutinból hozza a karaktert, igaz, kicsit "laposabban" mint elvárható, de még így is nagyon jól játszik, mimikából megoldja a szituációkat! Összeesküvés, bomba a fedélzeten, eltérített rakéták, F-15-ös vadászgépek elleni légitusa, szóval van itt minden, mint a búcsúban. Majd egy kifejezetten izgalmas végkifejlet... Persze, ha kérdeznék, hogy ajánljak egy jó Delon mozit, biztosan nem ezt választanám!
A szinkronhangok viszont nem voltak rosszak... Én az első, eredeti szinkronnal láttam (kettő készült), ahol Alain Delon magyar hangja Fülöp Zsigmond, George Kennedyé Csurka László, Susan Blakely szinkronja pedig Menszátor Magdolna volt...
Szóval nem szoktam minden évben elővenni, de 5-6 évente egyszer bele-bele nézek. A suszter maradjon a kaptafánál, tartja a mondás! Delon pedig maradjon gengszter vagy zsaru! Klasszikus, de inkább a franchise mibenléte miatt.
Sylvia Kristel, az Emanuelle filmek nagy szexszimbólumaként itt is helytáll! Egy-két meztelen mell pedig nem szokta rontani az összképet! A filmvégi csavar sem rossz, összességében a közepesnél kicsit erősebb katasztrófa-thriller, ami simán vállalható.
83 Airport '79 - Concorde (1979)
akció | dráma | katasztrófafilm | thriller
A szuper-biztosnak hitt, modern óriás Concorde végveszélybe kerül, amikor egy nap, a Paul Metrand kapitány vezette repülőgépet katasztrófa fenyegeti. A moszkvai olimpiára tartó... több»
Szereplők: Alain Delon, Robert Wagner, Bibi Andersson, José Ferrer, George Kennedy