2021.11.21 10:27 Lubi Olvasottság: 282x
7

Szorongó hangjegyek

Lin-Manuel Miranda jelenleg a legnépszerűbb amerikai musical dalszerző/színész-énekes. Világsikerű Broadway-darabja, a Hamilton egyik előadásának videóra rögzített verziója hatalmas szenzációt keltett tavalyi streaming debütálásakor. Idén nyáron pedig Miranda egy másik eredeti darabjának filmváltozata, az In the Heights - New York peremén kapott kimagasló kritikákat. Így a rajongók lelkesedése egyre csak nőtt Miranda első saját rendezésének premierje körül. A várakozás most végre kifizetődött: a Netflixen debütáló Tick, Tick... Boom az év musicalszenzációja!

A tragikusan fiatalon elhunyt musicalszerző, Jonathan Larson önéletrajzi darabjából adaptált film a 90-es évekbeli New York városába repít minket vissza. A történet az egyre közelgő harmincadik születésnapja miatt szorongó Larson magánéletének belső portréja. Az ambíciózus tehetség nagy dobásra készül, amivel végre kitörhetne jelenlegi nélkülöző életéből. Új musicaljének bemutatása viszont minden erejét felemészti. Így a karrier útjába lépő család, szerelem és barátok kénytelenek háttérbe szorulni.

Szorongó hangjegyek

A film Larson eredeti dalaiból építkezik, melyek közül sajnos kevés válik igazán maradandóvá. Az érzelmi tetőpontokon felcsendülő, hatásosnak szánt dallamok a vártnál sokkal gyengébben muzsikálnak. Ezáltal a sikerre ácsingózó fiatal zenész karakterének hiteles és azonosulható bemutatása teljes mértékben a színészi játékra hárul.

Andrew Garfield energikus alakítása valódi kimeríthetetlen motorként hajtja előre a cselekményt. A színész olyan őszinteséggel formálja meg a bohém művész karakterét, hogy az a stáblista előtt megjelenő, valódi Larsonról készült felvételekkel összevetve is megállja a helyét!

A kiváló központi alakítás és a daloknak kreatív, modern látványvilágot kölcsönző rendezés, valamint az átélhető történet még a gyakran felejthető zenei témák ellenére is kihagyhatatlan musicalélménnyé teszik a Tick, Tick... Boomot. A zenés produkciókért kevésbé rajongó nézőkkel viszont nem ez a film fogja megszerettetni a műfajt.

Az eredetileg monodrámának íródott történetben megjelenő tágabb társadalmi témákkal Larson egy későbbi darabjában, a Rentben foglalkozik mélyrehatóbban. A Tick, Tick... Boom egy ifjonti bohém szárnypróbálgatás, ami színes dalokban tobzódó vastag ecsettel fest végtelenül személyes, intim képet alkotójáról.

dráma | életrajzi | musical

Jon, a színházi zeneszerző története, aki pincérkedik, és közben írja a művét Superbia címmel... és reménykedik, hogy ez lesz a következő nagy amerikai musical, ami elhozza... több»

7