2019.02.05 10:32 Márton Olvasottság: 163x
1

Egy egyedi karakteres szuperhős születése

Belegondolnom is durva, hogy a Penge című film, már egy több mint egy húsz évvel ezelőtti alkotás és hogy ez volt az első olyan Marvel filmes karakter, ahol sem a történetet, sem pedig maga a hősünket, nem szorították határok közé, hisz rengeteg "hentelés" és nem kevés vérrel áldották meg jelen filmünket! Ehhez persze több fontos tényezőre is szükség volt! Az első ilyen, hogy maga Penge karakterét elég nehezen (vagyis szinte sehogy) nem lehetett volna moziba küldeni egy 12-es karikás alkotásként, hisz maga a képregény változata is tobzódik a brutalitástól, a véres jelenetek sokaságától! A másik fontos tényezője annak, hogy a film kórhatár besorolása elég magasra sikeredet azért is jöhetett létre, mert a filmet végül a New Line Cinema stúdió készíthette el, ami ez időtájt és a 80-as 90-es években híres volt arról, hogy közkedvelten szerette a keményvonalas, véresebb, akár horrorisztikusabb filmek elkészítését magára vállalni, illetve hogy itt még tervben sem volt egy Marvel stúdió létrejötte! Tehát a stúdió szabad kezet biztosított a film rendezőjének Stephen Norrington-nak, hogy itt kiélheti minden kreativitását!

A rendező és a forgatókönyvíró David S. Goyer szerencsére nem akartak egy túl bonyolult történetet összehozni, nem akarták Penge történetét az elejétől bemutatni, sokkal inkább szerettek volna egy olyan történetet tálalni a nézőközönség elég, ami új volt a maga nevében és formájában, technikai megoldásaiban, de mindezek mellett egy nagyon pörgős akciófilm és a vér mennyiségi megjelenítése mellett legyen benne azért a horrorfilmekre jellemző tulajdonságok is és szerencsére sikerrel is jártak! A Penge című filmet sok esetben egyfajta formabontó filmként is tekintek rá, hisz rengeteg olyan dolog lelhető fel a filmben, amik igaz talán még gyermekcipőben volt ez időben, de sok filmet inspiráltak a jelenetei. Ilyen például az úgynevezett bullet time jelenete (amit igaz csak egyszer alkalmaztak benne) de az egy évre rá készülő Mátrixban (1999) már maximálisra fejlesztették, illetve a gyorsított vágásokkal is először ebben a filmben találkoztam! Mindezek csak még egyedibbé tették maga a filmet és akkor még nem is beszéltünk maga Penge karakteréről!

Egy egyedi karakteres szuperhős születése

Wesley Snipes maga volt a tökéletes Penge karaktere, elképesztően jó sikerült megtalálniuk azt a színészt amiben tökéletesen tudott megtestesülni e nem mindennapi szuperhős! Pedig eredetileg nem Wesley Snipes volt az első számú kiszemeltje a stúdiónak a szerepre, ők LL Cool J-ben gondolkodtak ami végül nem jött össze és milyen nagy szerencse mert erre a szerepre jómagam csak Mr. Snipes-t tudtam elképzelni! Viszont a film castingolása során nem csak Penge szerepére találták meg a tökéletes színészeket, hisz mint Kris Kristofferson, mint Stephen Dorff-ra is nagyon jól passzoltak a karakterek!

Két dolgot érdemes még a filmnél megemlíteni! Az egyik hogy képes volt szembemenni az eddigi vámpírfilmekkel és azok szabályrendszerével, amiben szintén volt kockázat, de végül teljes mértékben jól fogadta a közönség! Akárcsak a másik megemlíteni való dolgot az pedig a film zenéje! Kinek az emlékezetébe ne ivódott bele a film betétdala ami legalább akkora klasszikus lett, mint az egy évre rá készült Mátrix betétdala!

A CGI tekintetében mára már azért kicsit megkopott a film, de még most sem lehet gyengének vagy rossznak nevezni e téren sem a filmet!

80 Penge  (1998)

akció | horror | sci-fi

Penge, a különleges képességekkel megáldott félig ember, félig vámpír gyerekkora óta egy barátjával karöltve irtja a vámpírokat. Miután a férfi megmenti a bájos doktornő,... több»

1