2023.09.20 16:09 Juki-onna Olvasottság: 593x
0

„A stílus maga az ember.” Pár másodperc elég egy idegen számára, hogy a ruházatunk és a viselkedésünk alapján véleményt alkosson rólunk. Ami viszont nem látszik, hogy mi lakozik a lelkünk legmélyén.

Elég merész húzás volt a film megálmodóitól ennek a lassú tempójú, de annál frappánsabb gengszterfilmnek a megalkotása. Főleg, hogy a mai rohanó világban sokan az akciódús és látványos filmekért rajonganak. A történet egy helyiségben, az úri szabó Leonard (Mark Rylance) műhelyében játszódik. Aminek örültem, hogy legalább két egyperces jelenetet kaptunk egy az utcáról a műhelyre látó szemszögből, különben eluralkodott volna rajtam a klausztrofóbia.

A szereplőgárda 14 fő mindössze. A film hangulata eleinte barátságos, és a színek, tónusok melegséget, biztonságot árasztanak. (Ehhez hasonló színvilágot az Amszterdam című filmben láttam.) A benti meleg műhely és a tetőtéri ablakon megálló hó közötti kontraszt ezt az érzést még inkább felerősíti. Kellemes, könnyű jazz a zenei aláfestés, és miközben hallgatjuk Leonard monológját a szabás rejtelmeiről (a magyar szinkronhang remek választás volt), közben elkészül egy férfi zakó is.

„A stílus maga az ember.” Pár másodperc elég egy idegen számára, hogy a ruházatunk és a viselkedésünk alapján véleményt alkosson rólunk. Ami viszont nem látszik, hogy mi lakozik a lelkünk legmélyén.

Később sem gyorsulnak fel nagyon az események, inkább kezdünk egy egyre sötétebb, nyomasztóbb és zavaró történetbe csöppenni, ahol nem tudjuk igazából, hogy ki a gengszter, ki a tégla és ki a szabómester. Egyre nyugtalanítóbb a szűk tér. Kiderül, hogy egy szabó műhelye sok mindent rejthet a gyapjúszöveteken kívül, néha megeshet, hogy egy hulla is ott lapul az utazóládában, és ki tudja, hogy a szabó, aki oly buzgalommal varrta a gengsztereknek a remek öltönyöket, ki is valójában. Érdekes film, egy próbát megér, már csak azért is, hátha kedvet kapunk a szabás-varráshoz. (Imádom, hogy a legtöbb gengszteres filmben minden gengszter elegáns öltönyben feszít. Lehet, hogy térdig járnak a vérben, de legalább kiöltöznek hozzá. Az alkoholtilalom idején én is egy gyöngyös sapkában, gyöngyös koktélruhában, hosszú szipkával a kezemben jártam volna a charlestont.)

77 The Outfit  (2022)

dráma | krimi | misztikus

Leonard egykor London leghíresebb öltönyeit készítette az előkelő Savile Row-n. Egy személyes tragédia után azonban Chicagóba költözött, ahol ügyfélköre az alvilág... több»

0