2021.05.09 11:11 myatom Olvasottság: 539x
4

Női orgazmus (ön)fejlesztéséről verbálisan, algoritmusosan

Spoiler nélkül: 10+/10-es film nálam, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, negatív felhang nélkül. Két alapismérv alapján mondom ezt: (1) a sorozat alapötlete: amiből ered a filmbeli kifejtés, illetve (2) az alapötlet kivitelezése: mind külcsín (filmesztétikai értelemben), mind belbecs értékekben (belegondolás az érdemi részletekbe).

* Téma: napjaink modern forró témája az MI, benne "numerátorkodás", azaz elvont absztrakt dolgok számokká leképezése, mérhetőségi, azonosítási, rangsorolási, optimalizálási célokkal. Idevágó hívószavak ("buzzword"), hozzá: data science (=adattudomány), illetve annak részeként a data mining (adatbányászat). (a) Lehet "érdekünkben": érzelem, szerelem, elégedettség, boldogság, orgazmus stb. témákban. (Az idézőjel a komoly mellékhatások lehetősége miatt van.) (b) Lehet ellenünkben: demokratikus szavazás és befolyásolása, betegség, adós, csalás, terrorizmus stb. fájdalmas témákban.

Női orgazmus (ön)fejlesztéséről verbálisan, algoritmusosan

* Sorozat-alapötlet: forró témában (MI, orgazmus) rendkívül eredeti, ötletes, újszerű, modern, részleteiben is szakszerű.

* Szenzációs a sorozat címe (később belebocsátkozom etimológiai fejtegetésekbe is), sőt mi több, a sorozat logója a felkiáltójel feelinggel. Milyen apró, finom részlet, mégis érdemes lehet említeni.

* A forgatókönyv nagyon kiváló volt: végig feszes történetvezetés, kiváló dialógusok, jól adagolt ötletek, poénok, érzelmi hullámok, remekül poentírozott cliffhangerek

* A három főszereplő csaj/színész abszolút természetes, nem műmájer. "Testfelvállalós", "testazonos" három mai lány, kifejezetten nem modellekként, ám mégis figyelemfelkeltő kisugárzással, ám adott esetben túlsúllyal, stresszel fényképezve őket. Jól hozták a karakterüket. Itt kell megemlíteni kiegészítő jelleggel, hogy a női nem túlsúlya nem véletlen a sorozatban, hiszen elsősorban a női orgazmusra fókuszál a maga nehézségével, megjelenési formáival.

* A szexuális ábrázolást illetően (a jegyzőkönyv kedvéért) a főszereplők rendesen villantanak ciciket, elsődleges nemi jelleg mutatása nélkül. Nem erőszakosan, még csak nem is nézőcsalogató módon elsősorban: hiszen van funkciója ((a) önismeret, önelfogadás szavakban, előbb önfelismerés részeként, majd a kommunikációban is megjelenően, illetve test elfogadás, (b) szexfüggés, (c) mámorító ellazulás stb. ábrázolásaiként).

* A "klasszikus" LMBTQ-, drog-, alkoholtéma is előkerül, de csak érintőlegesen, elsősorban a sorozatot kiszolgálóan, nem erőszakosan a néző pofájába tolva, mint manapság oly sok, hogy ne mondjam, majdnem mindegyik felnőtt hollywoodi filmben.

* A zene inkább fájdalmas, mint jóleső, de jó értelemben, mert intellektuálisan sokszor ráerősít az articial intelligence (=AI), mesterséges intelligencia (=MI) téma gépiesítő világára.

Előzményfilmben, adat, adatbányászat-aspektusban: (1) Person of Interest - Célszemély, 2011, (2) Moneyball - Pénzcsináló, 2011 valós életrajzi film (Billy Beane), (3) Draft Day - Újoncok napja, 2014. Előzményfilmben, szexaspektusban, ráadásul szintén lengyelektől: Szex, lengyel: Sexmission - Szexmisszió, 1984.

Spoilerekkel a szakmai/háttér részletek:

(1) A Sexify etimológiája több menetben (Sexify-os áthallásokkal, értelemszerűen):

(a) A Spotify közkeletű, triviális asszociáció a Sexify-ra. A Spotify eredendően egy félrehallás eredménye, majd a csorbát kiköszörülendő lett egy belemagyarázás: a "spot" és "identify" szavak összevonása alapján. Nagyon pontosan fedi a lényeget mindkét esetben.

(b) -Fy képző (angolul verb suffix), történelmi előzmények hozzá: a -fien, -fier, -ficare, -ficus -fic. Példák: dandify - kicicomáz, citify - elnagyvárosiasodik, identify - identitás azonosítása.

(c) A "Spot" magyar fordítása nagyon nehéz ügy:

Lehet főnév: "folt" bekenés, bekenődés értelemben (lásd zene háttérnek, kiegészítésnek), vagy "impulzus": kis mennyiségű értelemben (lásd a Spotify rövid trackjeit), ami akár mintát is alkothat (lásd zenei műfajokat, hangulatokat) vagy "hely": helyszín, helyére menni, helyzetben lenni értelemben (lásd Spotify "megkerülhetetlenségét").

Lehet ige majd főnevesítés: észlelés, észrevevés (angolul perceive, perception szinonimájaként), lásd a zene-felfedezés, -azonosítás, -megismerés, -élvezés stb. Spotify-funkciókat.

Lehet szlenget is nézni: "pénzkölcsön" asszociációval. A Spotify alkalmazás alapértelmezésben ingyen kölcsönad az elején (zeneélményt), majd beránt a kereskedelmi verzióba

(e) Az "Identify" magyar fordítása lényegesen könnyebb, mint a spot: "azonosítás".

(2) Az MI-aspektusról pár részlet:

(a) Alapkérdés, hogy helyes-e, akarjuk-e, hogy egy alapvetően emberi dologba befészkelődjön a gép, az algoritmus: itt konkréten akarjuk-e az orgazmust így fokozni. Persze alapjáratban akarunk sok és/vagy jobb orgazmust, de mit akarunk érte tenni, mit teszünk érte?

(b) Alapkérdés, hogy életszerű volt-e a kérdéses orgazmusos szexuális-probléma sorozatban való ábrázolása. Van, létezik ilyen megközelítés az MI-ben, mi több, le is fejleszthető sikeresen egy orgazmus-applikáció, akár diplomamunka vagy phd-értekezés keretében is.

(c) Más kérdés, hogy életszerű-e egy ilyen orgazmus-applikáció szakmai sikeressége, hatékonysága akár jelenbeni, akár jövőbeni megoldásként. Én azt gondolom, van, meg lehet értelmezhető hozzáadott érték benne, de ehhez nagyon sokat kell dolgozni. Sorozat-alapötletként, vagy sorozatbeli pályázat-alapötletként az orgazmus-kutatás (pláne alvás-optimalizálásból kiindulva) azonban mindenképpen fenomenális. A néző el tudja hinni könnyen, hogy valós a dolog, akkor is, ha soha korábban nem hallott ilyenről.

(d) Kiváló volt a pályázatosdi ábrázolása a sorozatban. Nem véletlen, hogy nem a főhőseink nyertek, helyette más versenyző baromságok kerültek fókuszba. Hőseink a "pályázat" helyett az "élet" nevű küzdelmet nyerték meg szépen, ahogy azt nyerőnek is tartjuk általában az alap-hozzáállásunkban.

(e) Mi legyen a kimenete (=outputja) egy orgazmus-applikációnak? Dichotómiás igen-nem típusú bináris, trináris etc osztályozás? A sorozat nagyon nem ment bele a részletekbe, csak a sikeresség bemutatására fókuszált. Talán helyes is, mert jóval nehezebb ez ügyben is szakszerűnek lenni: ha van jó megoldás, akkor nem sorozatot kell fejleszteni, hanem orgazmus-applikációt. :)

(f) Szakmailag érdekes az a konfliktus, hogy kérdésekkel, kérdőívvel kell közelíteni, feltérképezni (=kérdőívkutatás), avagy mérőműszeres, valós számos leképezéses kiértékelés kerüljön fókuszba (mint például röntgen-felvételeknél). Az életben mindkettő van, létezik, tud sikeres is lenni, amik közül egyéb szempontok mérlegelése tudhat rendet vágni. A kérdőív jó, mert a hazudás alapból kizáródik (hiszen az ügyfél érdeke az igazmondás, szemben például egy politikai vagy marketinges közvélemény-kutatással), lehet jó és erős eldöntendő vagy szabadszavas ("free-text") kérdéseket feltenni, eleve kellemesebb, kevésbé fájdalmasabb forma a mérőműszeres metódusnál (szex közben, orgazmus eléréséhez ki akarna zavaró drótokat magára). Az már egy nehéz kérdés, hogy az orgazmus mennyire tevődik össze lelki és fizikális alkotóelemekből, mert ugye a kérdőívkutatás elsősorban a lelki, pszichológiai szempontra tud fókuszálni. Az biztos, hogy kiindulásnak erős magyarázó változó lehet az orgazmus sikerességéhez: önmegismerni és beszélni róla, stresszmentesítő, lazuló, lelki ráhangolódó feelinggel. Ezt a sorozat nagyon szépen domborította ki.

71 Sexify  (2021)

dráma | vígjáték

Natalia nagyon jól tudja, mitől döglik a légy, ha szoftverfejlesztésről van szó. Azonban a szex egy olyan dolog, ami nem tartozik az erősségei közé. Elhatározza hát, hogy... több»

4