2022.12.18 16:01 filmtro.hu Olvasottság: 902x
1

A görbe tükör

Klasszikus egyszernézős, és erősen megosztó film. Megosztó, mert a néző már a második figyelmeztető jelnél érzi, hogy mennyire rossz döntéseket hoznak a későbbi áldozatok, a negyvenharmadik villogó piros figyelmeztetésnél pedig már kifejezetten idegesítő tud lenni a helytelen, vagy újra és újra felülbírált döntés. Joggal mondhatná tehát az átlag néző, hogy "de hiszen ilyen önsorsrontó, naiv emberek márpedig nem léteznek", és emiatt hihetetlen, vagy hiteltelen az egész sztori.


A görbe tükör

Csakhogy a film alkotóinak pont az volt a célja, hogy görbe tükröt tartson az elé a társadalmi réteg elé, amely nem mondja ki, amit gondol, nem cselekszi meg, amit valójában szeretne, hanem inkább hallgat egy másik hangra, és sorozatosan rossz döntéseket hoz. Az a hang a társadalmi osztályunk által belénk nevelt politikai korrektség, udvariaskodás, jópofizás álarcának a hangja. Nem mellesleg ezekkel a nagyon rossz döntésekkel úgy lehet a feszültséget fokozni, hogy a film utolsó egyharmadáig szinte semmi horrorba vagy thrillerbe illő nem is történik, mégis folyamatosan emelkedik a néző vérnyomása.


A kérdés csak az, mennyien fogjuk megérteni, hogy ez az egész nem egy öncélú, kegyetlenkedéssel való riogatás, hanem egy súlyos karikatúra, egy kritika a felső középosztály társadalmi viselkedéskultúrájával szemben. Az alkotók nem arcul vágnak a kritikájukkal, hanem olyan gyomrost adnak, hogy fél óráig csak kapkodunk a levegőért. Kérdés tehát, hogy értjük-e a kritikát, magunkra ismerünk-e a görbe tükörben, vagy továbbra is önként, szánalmasan vernyogva sétálunk bele a saját kezünkkel megásott sírgödörbe.

dráma | horror | thriller

Egy idillinek tűnő közös nyaralás után egy dán család meglátogatja holland ismerőseiket. Az együtt töltött időre azonban mindenki másként emlékszik, s mint kiderül, a... több»

1