2021.01.12 11:22 Kóborló Olvasottság: 912x
2

Egy félreértelmezhető alkotás

Hosszú ideje kerestem már ezt a filmet, és a napokban végre rátaláltam. Őszintén szólva teljesen más jellegű filmre számítottam, mivelhogy eme alkotást a horror és a dráma műfajába is besorolták, de én jóval több horrort láttam elöljáróba bele a történetébe, valójában pedig azt kell, hogy írjam, hogy vajmi kevés horrorelemet tartalmaz a Fehér dög, viszont annál több drámát, és még annál is több mondanivalót.

A Fehér dög című film alapjaiban véve egyáltalán nem egy szórakoztató alkotás, viszont a történetének sikerült magába szippantania, és alaposan elgondolkodtatnia. Maga a történet részben valós eseményeket dolgoz fel, mivelhogy egy bizonyos Romain Gary (1914–1980) író, színész és rendező felesége befogadott egy haSonló, kóbor fehér kutyát, aki a fekete bőrű embereket támadta csak meg. Ezeknek az eseményeknek a történetét először az amerikai Life magazinnal osztotta meg Romain Gary, végül egy könyvet is írt róla, amit persze sok egyéb dologgal kiegészített a fantáziája segítségével. Eme könyvadaptáció megfilmesítésére csapott le a Paramount Pictures stúdió, viszont arra nem gondoltak, hogy ez a történet igencsak támadható lehet majd a rasszizmus vádjával.

Egy félreértelmezhető alkotás

Mikor elkészült, 1981-ben a stúdió már érezte, hogy egy igencsak kockázatos filmet hoztak össze, így eltolták a bemutatását majdnem egy évvel, és ez idő alatt csak filmfesztiválokon engedélyezték a film megtekintését. Mivelhogy a fesztiválokon is elég vegyes volt a megítélése, jobbnak látta a forgalmazó stúdió, hogy csak nagyon kevés moziban mutassák be a kész alkotás, ráadásul Amerika legnagyobb városaiban még ezt sem merték megkockáztatni. Érthető volt ez a hozzáállás, hisz a film számos jelenetén érzékelhető a rasszizmus, viszont a története, készítői és még a szereplők is elítélik mindezt, és ezt sok esetben szintén érzékeltetik a kész filmben.

A történet képes megragadni a nézőt, még úgyis, hogy egyáltalán nem lehet rá azt mondani, hogy pörögne, de van egy szép lassú íve, ami nagyon korrektül mutatja be azt a fajta küzdelmet, amit egy fekete bőrű állatidomár és egy szerethető, de nagyon rossz neveltetést kapott kutya harca során láthatunk. Tulajdonképpen számomra a sztori egyedüli hibája, hogy már nagyon az elején lehet sejteni, mivel is fog végződni. Minden más szempontból viszont csak dicsérni tudom a kész filmet.

Erős alkotás lett a Fehér dög című film, ami ügyesen egyensúlyozott egy nagyon vékony mezsgyén, viszont ahhoz, hogy ezt a történetet jómagam negatívan, vagy károsnak ítéljem meg, soha nem lépi át.

72 Fehér dög  (1982)

dráma | horror

Egy fiatal színésznő elüt egy kutyát, akinek szerencsére nem történik komoly baja. Mivel a kutya kóbor állatnak látszik, a nő hazaviszi és befogadja. Azonban hamarosan feltűnik... több»

2