Közösség

Vélemény:

84 Különválás

(2022)

A kétezerhúszas évek Twin Peaks-e

filmtro.hu   2025.01.31 21:34
1

A második évad harmadik epizódja után jutottam el odáig, hogy már nem bírom magamban tartani, mennyire erősen érződik a Twin Peaks hatása ezen a zseniális sorozaton. Kezdve a kettős lét (doppelgänger/alteregó) ötletével, a realizmust a szürrealizmussal varratmentesen egyesítő hangulaton át egészen a megfejthetetlen, apró utalásokba csomagolt misztikumig, mindenből árad a tévés műfaji korlátokat szétszakító atmoszféra. Eddig ilyet, ennyire intenzíven szerintem csak David Lynch-nél láthattunk, érezhettünk. Vannak sorozatok, amelyeknél a megfejtésekre szomjazik a néző, de akiket egyszer igazán beszippantott a Twin Peaks hangulata, azok jól tudják: ennek a világnak az értéke nem feltétlenül a magyarázatokban, sokkal inkább abban az álomszerű, szürreális atmoszférában rejlik, amitől az éber emberi elme ledobja az ékszíjat, mégis szeretne még többet és többet kapni belőle. Egy biztos: Ben Stiller és csapata nagyon érti és érzi ezt a világot, úgyhogy csak remélni tudom, hogy nem rontják el, mert valódi kis páratlan gyémánt ez a megszokott sorozatok unalmas dömpingjében.