2023.01.01 12:51 BRANTON Olvasottság: 270x
3

Okosan a randikkal!

Mimi Cave nevét biztosan meg fogom jegyezni, mert amit itt letett az asztalra, az a 2022-es év egyik legkiemelkedőbb darabja. Mimi Cave megrendezte a Fresh című filmet, méghozzá Lauryn Kahn forgatókönyve alapján. Kahn eddig nem sok mindent tett le az asztalra, csupán 3-4 filmnek írta meg a forgatókönyvét, Cave-nek pedig ez a legelső rendezése, de micsoda elsőfilmes bemutatkozás ez! Kahn és Cave (jól hangzik!) stílusa összeért, megszületett a kifejezetten friss Fresh. Főszerepben Sebastian Stan és Daisy Edgar-Jones, akik között remek a kémia, mind a ketten brillíroznak.

Ügyesen alakítják a sablonos romantikus komédiák sablonos karaktereit, ám amikor a filmben megtörténik a műfajváltás, úgy nekik a színészi eszköztáruk sem merül ki a mondat első felében említettekben. Ugyanis a Fresh egy kifejezetten érdekes műfaji kavalkád. Az első harmad egy romantikus komédia, méghozzá a legjobb fajtából. Olyan jó nézni két ennyire jó karaktert, amelyeket mintha az élet írt volna.

Okosan a randikkal!

Noa (Daisy Edgar-Jones) egy útkereső fiatal, aki közel sem tökéletes, de egy életrevaló, kicsit félénk de mindvégig életrevaló leányzó. Steve/Brendan (Sebastian Stan) személyiségben hasonló, de egy bátrabb kiadása Noanak. Noa legrosszabb rémálmában sem gondol arra, hogy Steve nem az, mint akinek kiadja magát. Noa egy kábító este után láncra verve ébred, és elkezdődik a harc az életben maradásért, és innentől kezdve nézünk egy kannibálthriller elében. A Fresh olyannyira kreatív, hogy a stáblista fél óra után kezdődik el, mint ahogyan a valós cselekmény is. Vannak olyan filmek, melyek esetében nem sül el jól a műfajváltás, de jelen esetben ennek se híre, se hamva. Remek stílusérzékkel játszik Cave a fényekkel, képi világával és zenehasználatával, időnként erőteljesen megidézi a nyolcvanas éveket is. A mellékszerepekben található színészek sem lógnak ki a Stan-Edgar-Jones kettős minőségi spektrumából. Habár úgy érzem, hogy egy minimálisan jobb színészt találhattak volna egy kis utánakereséssel Jojo T. Gibbs helyére, mert amit ő leművel időnként, az finoman fogalmazva sem nevezhető kellemesnek. Ripacskodik összevissza, főleg a játékidő utolsó negyedében. Apropó, utolsó negyed! Megérkezik a girlpower befejezés, amely kissé ront az összképen, de mégsem túlságosan. Egy picit bátrabb befejezést el tudtam volna képzelni, viszont akkor meglehet, hogy nem került volna fel a Disney+-ra. Igen, a Fresh talán egyedüli fájó hibája a helyenkénti bátortalanság. Nem is feltétlen a vérmennyiségre célzok (talán arra is egy picit), leginkább a gyomron vágó végkifejlet ziccerének kihagyását. A Fresh így is piszok erős elsőfilmes bemutatkozás Cavetől, hiszen elérte, hogy izgatottan várjam, mit produkál újfent.

73 Fresh  (2022)

horror | thriller | vígjáték

A mai világ rengeteg borzalmat rejt magában, Noa pedig a randizáson keresztül éli mindezt meg, amikor rájön, hogy új barátja nem az, akinek korábban gondolta.

3