2023.10.19 21:04 Tonyka Olvasottság: 1307x
1

Misztikus puzzle, mély tartalommal

Mitől jó egy film? Azt hiszem, erre a kérdésre sokféle válasz létezik, kinek mi. Magam előnyben részesítem azokat a darabokat, amiken még napok múlva is tudok elmélkedni. A sorozat utolsó része után pont így történt. Nem, ez nem egy komoly horror elemekkel manipuláló darab.

Találhatók benne a műfajra jellemző dolgok, de közel sem ezzel akar érvényesülni. A sorozatok előnye a mozifilmekkel szemben egyértelműen a karakterek ábrázolásában rejlik. Van idő jól elmesélni egy történetet, és foglalkozni a főbb szereplőkkel. Mondhatnám, hogy rengeteg a tanulság és az üzenet, amit kapunk.

Misztikus puzzle, mély tartalommal

A szereplők mind nagyon jól hozzák a rájuk bízott karaktert. Természetesen vannak kiemelkedők. Carla Gugino, Mark Hamill, Bruce Greenwood, Mary McDonnell hihetetlen jó alakítást nyújtanak. Nem hétköznapi történetet láthatunk. Az ördöggel üzletelni nem nagy újdonság, de a feltételek ezúttal nem a lelket érintik. Ennél sokkal meredekebb dolgot talált ki Edgar Allan Poe. A két főszereplő megvallom, kicsit zavarba ejtő. Az első részek alapján megértjük a motivációjukat. Testvérpár, akikbe mindenki beletörli a lábát, ráadásnak egy komoly őket ért traumával indítanak. Ahogy haladunk előre, és illesztgetjük be az apró kockákat a helyükre, úgy kezd a kezdeti szimpátia átváltozni. Ugrálunk az időben, de jól érthetően, szükséges a rejtély megfejtéséhez, hogy pontosan megértsük, a múltbéli cselekmények hogyan hatnak a mára. A hatalom, a pénz és a gyógyszeripar van célkeresztben. Megvallom, nem is tudom eldönteni pontosan, hogy ki volt született gonosz, és ki az, aki csak azzá vált, akit megmérgezett a fentiek elegye. Roderick Usherben nem vagyok egyértelműen biztos. Ahogy sokat töprengek, hogy ugyan úgy tesznek, mint akik elfelejtették a múltbéli alkut. Mégis mindketten megpróbáltak a maguk módján mindent megtenni a bekövetkezése ellen. Szóval még mindig elgondolkozom rajta, hogy ki mért tette azt, amit. Nagyon jók az utalások, hogy a rengeteg hatalom, pénz, befolyás mennyire mérgezően tud hatni. Látszólag minden könnyű, minden happy, közben senki élete sincs rendben. Minden gyerek különbözőféle karaktereken keresztül mutatja be az elveszettséget. Van is egy nagyon jó monológ, amikor a kiüresítéssel szembesítik Roderick Ushert. Sokkal komplexebb és többdimenziós sorozat ez, mint egy szimpla ijesztgetős horror. Pár jump scare-t azért elnyomnak, ami mellé ráadásnak jó hang is párosul. Összesítve ez egy nagyon jó sorozat, engem maximálisan megvett, jöhet bármennyi hasonló, ami ilyen színvonalat és minőséget képvisel. Tudnék még sok mindent írni, de nem akarnám elspoilerezni a lényeget. Nagyon jó ritmusban haladunk, a mindent átszövő rejtélyre csak a legvégén kapunk válaszokat. Mark Hamill orgánuma zseniális, kár, hogy csak öregkorára kezdik kiaknázni az ő tehetségét.

dráma | horror

Mike Flanagan univerzuma egyre bővül, ezúttal Edgar Allan Poe 1839-ben megjelent, The Fall of the House of Usher című novelláját dolgozza fel a legújabb sorozatában. A horrordráma... több»

1