2023.08.16 10:44 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Sokan elgondolkodtatónak találják majd a filmet, nekem csak két szó jutott eszembe a film végén: végre vége! Ne essünk bele abba a hibába, hogy azt hisszük, olyan sci-fi filmet kapunk, amit megszoktunk.

A film három, kb. harminc perces epizódból áll. Ezek mindegyike a Cherry (Tatum Matthews) néven ismert mesterséges intelligencia fejlett formájának létrehozása, megvalósítása és gyors evolúciója körül forog. Az elsőnek az ötlete nagyon tetszett.

Mesterséges intelligenciával egy szőke kislány „személyében” lépre csalni az online ragadozókat, hogy utána leleplezzék őket. Ragadozókból üldözöttek! Gondoltam, na, ebből valami nagy durranás lesz, már lélekben felkészültem, hogy egy nagyon jó filmet fogtam ki. Sajnos nem. Sőt! A nagyon jó indulást átvette egy iszonyatosan gyors és hosszú párbeszéd egy ablaktalan szobában (előjött a klausztrofóbiám) három ember között.

Kezdett ellaposodni és unalmassá válni a téma is, és a film is, és csak beszéltek, beszéltek, beszéltek. Borzalmas volt! A második epizódba tizenöt év után csöppenünk, és már szinte feledésbe merülnek a ragadozók. Ismét egy zárt térben vagyunk (már megint), és a legnagyobb kérdés a mesterséges intelligencia észszerű és józan, az adott lehetőségek közül legjobbnak ítélt döntései, és azt is láthatjuk, hogy hazudni is képes, ha kell. A harmadik epizód volt a mélypont (vagy csak ott sokalltam be), ahova X év után csöppenünk. Most egy szobában vagyunk (megint zárt tér), és megtudjuk, hogy miért hozta létre a programozó Cherryt. Egyetlen percre kint lehetünk a szabadban, amikor megtudjuk a miértjét Cherry létezésének. Olyan véget nem érő monológok következtek, hogy belefáradtam. Itt is megtudhatjuk, hogy bizony képesek, vagy képesek lesznek hazudni a szemünkben. Akkor mennyivel különbek, mint az ember? Addigra a mesterséges intelligenciánk vagy robotunk arra fog vágyni, hogy szabad lehessen? Egy mondat azért megfogott Cherrytől: „Az emberi természet nem az, amire vágyom.” Bár a film feliratos volt, és köszönöm annak, aki időt nem sajnálva feliratozta a filmet, de élvezhetetlen volt, mert már ezt is egy robot csinálta inkább, mert olyan gyorsan elkapkodják a szöveget, hogy aki nem tud gyorsan olvasni, vagy nem beszéli az angol nyelvet, értelmetlen lesz számára az egész. Így belegondolva, lehet, hogy szöveggel is az lesz. A film forgatókönyvírója és rendezője: Franklin Ritch. Azt hiszem, egy kicsit hanyagolom a műveit!

sci-fi

Amikor egy internetes polgárőr forradalmian új számítógépes programot fejleszt ki az online ragadozók elleni küzdelemre, annak gyors fejlődése komoly kérdéseket vet fel az... több»

0