2024.01.07 15:05 kabel Olvasottság: <100x
1

Nincs igazság!

Az Athena egy valós eseményekből inspirált fikció. Történetének központjában egy polgári felkelés áll, valamint az azt irányító érzelmek és emberek. Karizmatikus karaktereket sorakoztat fel, akiket a történelmük, személyiségük és kulturális közegük a legradikálisabb irányba tolt, és végső elkeseredésükben erőszakhoz nyúltak, mint egyetlen eszköz, mellyel bárki azonosulni tud, és bárki megmozgatható. Mindezt a film hihetetlen hosszú vágás nélküli, vizuálisan gyönyörű, technikailag pedig lenyűgöző beállításokon keresztül mutatja meg. Ezek a jelenetek önmagukban egy bámulatosan erős filmélményt kölcsönöznek, és csak emiatt érdemes megnézni a filmet.

De ennél kicsit többről is szól a történet. A főszereplő három testvér egy elmaradott városrész, Athena lelkéért küzd, amikor a negyedik testvért állítólagos rendőrök lelövik, bátyja, Karim az embereket lázadásra buzdítja. Míg egy másik báty, Abdel, aki maga is katonatiszt, megpróbálja nyugtatni testvérét, azonban egy félreértés miatt a rendőrök elkapják. Mindeközben harmadik testvérük, Moktar, a drogját és pénzét próbálja kimenekíteni a széteső kerületből.

Nincs igazság!

A film világa a már említett hosszú jeleneteken keresztül van leginkább bemutatva, melyben általában egy vagy két karaktert követünk, ahogy a kerületben kialakuló káoszon mennek keresztül. Nehéz egyáltalán kitalálni, hogy sikerült ezeket a szekvenciákat összehozni, hisz minden jelenet telis-tele van mindenféle mellékszereplőkkel, extrém effektekkel, robbanásokkal, harcolásokkal és komplikált koreográfiával. A kamera gond nélkül vált kránozásból autós kamerába, majd emberekkel sétálós kézikamerába. A jelenetek emellett szépen komponáltak és koreografáltak, kiváló zenéi választásokkal és egy olyan atmoszférával, melyről hasonló filmek csak álmodni tudnak. A nyitójelenet egyből bedob minket a világba, és bár egy-két alkalommal belassul a tempó, a film megtartja ezt a fajta stilisztikát, és talán ezért tudjuk igazán a helyzetben érezni magukat.

A három testvér mellett betekintést kapunk a másik oldalba is, a negyedik, visszatérő szereplőnk egy rohamosztagos rendőr, akin érzékeljük, hogy a rendőrség is ugyanúgy félelemmel és bizonytalansággal teli emberekből áll, mint a tomboló nép. Minden jelenetben van valami kényelmetlenség és feszültség, és a film ezt csak tovább és tovább csavarja, ahogy minden szereplő a legextrémebb szituációkba és döntésekbe van nyomva. Mi pedig ott vagyunk mellettük szinte végig, látjuk a mérlegelést, a gondolatmenetet és az elkeseredést.

Egy bámulatos hangulatfilm ez, visszafogott érzéki narratívával, mely magával ragad, és megunhatatlan.

50 Athéné  (2022)

akció | dráma | thriller

Órákkal azután, hogy legfiatalabb testvérük tragikus körülmények között megmagyarázhatatlanul elhunyt, három testvér élete káoszba borul. több»

1