2024.04.01 01:26 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

8/10 – Könnyed és mégis gondolatébresztő

Olivier Nakache és Eric Toledano, az Életrevalók író-rendezőpárosának filmje nem üti meg ugyan a korábban felállított igen magas mércét, de franciásan könnyed és szórakoztató módon továbbra is lényeges témákkal foglalkozik.

Megismerünk egy már-már szektás szélsőbalos klímaaktivista csoportot, mely távolabb nem is állhatna a két semmirekellő adóssághalmozó, Pio Marmai és Jonathan Cohen által alakított Albert és Bruno értékrendjétől, már amennyire az esetükben értékrendről lehet beszélni.

8/10 – Könnyed és mégis gondolatébresztő

A két jómadár a potya ellátmány reményében meglátogat egy klímamozgalmi gyűlést, ahol a helyi jó csaj vonzásába ragadva belekeverednek a hamis és szélhámos kamu klímaaktivista szerepébe, amiből azután nem is tudnak (nem is akarnak) kitáncolni. Nézőként jókat derülhetünk a fundamentalista környezetvédelmi harcosok idióta túlkapásain és csőlátásán, és lélegzet-visszafojtva figyelhetjük, hogy Albert és Bruno meddig megy el a szélhámoskodásban. A történetmesélés nem rág a szánkba ezzel kapcsolatban ítéletet vagy értékrendet, ránk bízza, mit gondoljunk az egyes szereplőkről. További szereplők is kapják az ívet rendesen, a botcsinálta hamis aktivisták pénzügyi felügyelője, vagy minek hívjuk ezt a kirendelt hitelügyi gyám típusú figurát, akit Mathieu Amalric alakít, például szintén a legkevésbé hiteles személy, konkrétan egy kaszinókból kitiltott szerencsejáték-függő, aki a munkája során a pénzügyi bajba sodródott mentoráltjainak gazdasági életvezetési tanácsokat osztogat.

A történet néha kissé erőltetett, de általában igen szórakoztató helyzeteken keresztül éri el a tetőpontját, a befejezés viszont kissé összecsapott és eldolgozatlan, mintha nem jött volna az ihlet a lezárást illetően.

A film a kisebb hibái és tökéletlenségei ellenére szórakoztató, érdemes megnézni, bár egészen biztosan messze nem fog olyan mély nyomot hagyni, mint a már említett Életrevalók.

vígjáték

Albert és Bruno kényszeres fogyasztók, túladósodottak, egyiküket a pitiáner cselszövések, a másikukat a magánélete sodorja az úton, amelyet mindketten azért járnak, hogy a... több»

0