Közösség

Vélemény:

68 Alien: Romulus

(2024)

A kevesebb néha több

Fikatours_blogger   2024.11.16 11:51
0

Emlékszem, amikor ’79-ben a Filmmúzeumba beültem megnézni Ridley Scott filmjét, A nyolcadik utas: a Halált, egy emberként rikoltottunk fel a nézőkkel egy sötétből előbukkanó valamire, amiről később kiderült, hogy csak egy macska. Borzongva néztük a szörny egy-egy felsejlő testrészét, amikor még azt sem tudtuk, milyen nagy, gyors és, hogy szinte elpusztíthatatlan. Leginkább attól rettegtünk a film alatt, ami nem is látszódott. A moziból kilépve mindannyian tudtuk, hogy egy alapművet láttunk. (Az űr-horror műfajban azóta sem láttam jobbat.) Arra viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy közel fél évszázaddal később még újabb és újabb bőrt fognak lehúzni erről a történetről. Megnéztem, mert mindig reménykedem, hátha egy kreatív forgatókönyvíró- és rendezőpárosnak sikerül valami új, eredeti ötlettel előállnia, de nem. Maradt a jól bevált ijesztgetés, és borzongatás. Szerintem ettől a résztől senki nem tojta össze magát, aki látta az előző hét (!) Alien-alkotást. (Ennyi bőrt még a Terminátorról sem húztak le, pedig hát, na...)