2024.03.04 10:45 kabel Olvasottság: 902x
2

Az közöny

Milyen lehet egy olyan világ, mely majdnem egyezik miénkkel, de mégis a karakterek olyan dolgokat mondanak és tesznek, melyek minden morális és etikai nézetünknek ellen mennek?

A történt az auschwitzi SS vezetőt és családját mutatja be kényelmetlen pontossággal. A második világháború alatt zajló jelentsorok nem a harcok borzalmait láttatják, és a film nem mond semmi igazságot szájbarágósan az arcunkba. A haláltábor mellett élő család életvitelének átlagossága egyszerre feszélyező és visszataszító, és mindez anélkül történik, hogy a film bármi csúnyát, erőszakosat vagy drámait mutatna.

Az közöny

A The Zone of Interest képi világa steril és visszafogott. Nincs művészkedő felvétel technika, stilizált világítás vagy absztrakt történetvezetés. Minden kép letisztult és tűpontos, a képi elemeket kristálytisztán látjuk, csakúgy, mint a karakterek, csak ők valahogy képesek voltak egy részét elnyomni.

Ezzel párhuzamosan, a film nem annyira számít tradicionális történetnek, alig van meghatározható bevezető és lezárás. Természetesen, van narratíva és kis konfliktus, de film inkább dokumentarista hatású, és egy pillanatot mutat be egy náci tiszt és családjának mindennapjaiból. Mintha minden a legáltalánosabb lenne, és pont ez a legijesztőbb. Ha a történelmet nem ismernénk, ez akár még torz vígjáték is lehetne, annyira abszurd és hihetetlen. Egy alternatív valóság, amelynél nincs is félelmetesebb, pont mert főszereplői nem hatnak gonosznak, ha csak a felszínt nézzük.

A The Zone of Interest tempója viszonylag lassú, és története komótosan megy előre. A szereplők játéka tökéletes és kifinomult. A hangkeverésben található a film egyetlen, de legnagyobb hibája, a naturalista hozzáállása miatt sokszor a külvilág hangjai elnyomják a dialógusokat, ami szerintem aktívan hátráltatja a történet üzenetének átadását.

Egy nagyon nehezen emészthető, gyönyörű film ez, mely eredeti módon nyúlt hozzá a témakörhöz. Komorabb és undorítóbb, mint megannyi háborús film.

dráma | háborús | történelmi

Rudolf Höss, Auschwitz parancsnoka feleségével, Hedwiggel együtt megpróbál ideális életet teremteni családjuk számára a koncentrációs tábor közelében lévő rezidencián. A... több»

2