2024.01.14 19:12 kabel Olvasottság: 718x
0

Hideg meleg

A hó társadalma egy nagyon kemény film. Valószínűleg mindenki ismerte a történetet valamennyire, de a film kényelmetlen részletességgel megy bele az uruguayi rögbicsapat viszontagságaiba. Emellett egy érzelemmel teli, gyönyörűen fényképezett filmet kapunk, mely fenntartja nyomasztó hangulatát, hogy aztán egy olyan felüdülő lezárást adjon, hogy szerintem mindenkit meg fog érinteni, bárhonnan is nézi.

A film nem egy szereplőt követ, a címbeli társadalom a balesetet túlélő csapat tagjaira utal, akiket egytől egyig megismerünk egy kicsit. Ez – meglepő módon – remekül működik, mert a film mindig tudja, melyik karakterekre érdemes az adott szituációban fókuszálni. Ezt a fajta történetmesélést szerintem hihetetlen nehéz kivitelezni, pláne úgy, hogy egyszerre tudjunk empatizálni majdnem minden bemutatott szereplővel. Emellett, kicsit dokumentarista stílusban mindig felsorakoztatja a rendező, melyik csapattag mikor halt meg, és ahogy csak csökken és csökken a csoport, egyre nyomasztóbbá és kilátástalanabbá válik a dolog. Talán a 12 év rabszolgasághoz tudnám hasonlítani a hangulatot, a filmnek ugyanis nagyon kevés felemelő pillanata van, és azokat is általában valami borzasztó esemény követ. Mindez gyönyörűen van átadva és kivitelezve, a film zenéje kimondottan remekül működik. Néhány esetben ijedtem csak meg, a film ugyanis olykor leülteti szereplőit, hogy monologizáljanak a szituációjukról, de szerencsére ezek a pillanatok sem túl erőltettek vagy mesterkéltek, és inkább csak szavakba öntik, amit a filmnek nincs ideje bemutatni vizuálisan. Nem kapunk arcba öntött filozofálást, pedig pár forgatókönyvíró biztos ráugrott volna egy ilyen lehetőségre. Amit látunk, többnyire visszafogott, nagyon a véres vagy undorító elemekre nem tér ki a történet, de így is megkapjuk a kívánt hatást. Talán egyedül a film lezárása hatott túl gyorsnak, kicsit kíváncsi lettem volna, hogy fogadta vissza a társadalom ezeket a fiatalembereket, és hogyan élték meg az ezt követő napokat és heteket. Nyilván az emberevő rész kibontása lett volna itt igazán érdekes. Yellowjacketsben kaptunk erről egy fikcionalizált (és kicsit túldramatizált) képet, de kíváncsi lettem volna, a valóságban ez hogy nézett ki. Ettől eltekintve, ez egy remek film, ha van gyomra erre az embernek.

dráma | életrajzi | kaland | katasztrófafilm

Egy rögbicsapat repülőgépe lezuhan egy gleccseren az Andokban. Az a néhány utas, aki túléli a balesetet, a világ egyik legnehezebben túlélhető környezetében találja magát. több»

0