2025.04.29 18:06 Emmersson Olvasottság: <100x
0

Két kávé...

Mostanában egyre több olyan filmbe botlok, melyet csak felezve tudok megnézni. Na nem a hossza miatt, hanem mert annyira érdektelen és kiszámítható. (Az elején megmondtam, kit választanak, de nem adtam volna magas oddsszal.) Vártam pedig, mert egy jó misztikus-nyomozós sztorit sejtettem a filmben. Mekkorát csalódtam!

Persze azért belógatják csalinak, hogy talán a pápa nem természetes úton távozott, de gyorsan kiderül, hogy nincs itt semmi látnivaló. Egy egyszerű és unalmas politikai dráma köszön vissza a vászonról. Bűnös és erkölcstelen bíborosok, frakciózó főpapok, egymásnak feszülő és egymást lejárató szélsőségesek – szinte már fasiszták és kommunisták. Acsarkodnak szemtől szembe, aljaskodnak sunyin.

Két kávé...

Ekkor hirtelen feltűnik egy addig ismeretlen bíboros, aki oly tiszta, annyira egyszerű, hogy attól rosszul lesznek a többiek. Azt hiszem, itt dobtam be az első kávét, hogy ne aludjak el. Persze a csontvázak kiborulnak a szekrényből, mert mindig van, aki kinyitja az ajtajaikat. Hűtlen kezelés, némi tiltott papi picsi-pacsi az elfeledett nővérrel.

Hogy a konklávét levezető főszereplő lazán feltöri a pápa lezárt irodáján a pecsétet, majd kutakodni kezd, már nem is tűnik fel. És a filmben sem lesz következménye. A hitben való kételkedés, a magunkba nézés sem maradhat el. Senki sem bűntelen, de ezt tudjuk. Aztán felszáll a fehér füst, megválasztják az új pápát. De neki is van titka. Nagy és súlyos terhet cipel. Én pedig főztem egy presszót...

A főbb szerepekben korrekt alakításokat láthattunk. John Lithgow és Stanley Tucci nagyon jó volt. Isabella Rossellini Oscar-jelölését nem értem, igencsak kevés szerepe volt, és abban sem tűnt ki. A főszereplő Ralph Fiennes pedig szinte mellékszereplővé szürkült. Láttam a Két pápa című, nagyon jó filmet. Ahhoz képest ez gyenge. Az Angyalok és démonok pedig egy Oscar-díjas alkotás. Nem ajánlom.

dráma | misztikus | thriller

Egy bíboros, akit az új pápa megválasztásának lebonyolításával bíznak meg, egy összeesküvés középpontjában találja magát, és olyan titokra bukkan, amely alapjaiban... több»

0