2026.01.20 13:16 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Trancsírozás humorköntösben

Még mindig a tavalyi év horrorfilmes felhozatala pörög nálam és ezúttal egy Stephen King-novellából készült filmadaptációra esett az esti filmválasztásom, méghozzá A majom című produkcióra. A horror- és Stephen King-rajongók (melynek mindkét rajongói táborát jómagam is erősítem) teljes mértékben örülhetnek, hisz az elmúlt pár év során nem igazán telt el egy adott év úgy, hogy Hollywood ne filmesített volna meg Stephen King irományai közül valamit. Szerencsére továbbra is még sok mindenből szemezgethet a filmipar King írásaiból, na, de nézzük hát, hogy milyen is lett A majom című film!

Annyira de annyira rég olvastam az idehaza Csontkollekció címen kiadott Stephen King novellás gyűjteményt (amelyben jelen filmünk novellája is megtalálható), hogy a novellára már nem is igazán emlékszem, emiatt pedig nem is próbálom jelen esetben összehasonlítani azt a filmmel.

Trancsírozás humorköntösben

Az első gondolatom a film megtekintése után az volt, hogy ez aztán egy igazán elborult alkotás lett. Ugyanis A majom című produkcióra valahogy úgy szükséges tekinteni, mintha a Végső állomás című horror-franchise-t humorral töltenénk meg (bár eme humor leginkább az abszurditásával akarta volna megnyerni a nézőt). Nem mondanám azt, hogy ez így ebben a formában nem volt működőképes (mert valóban voltak tényleg szórakoztató és megmosolyogtató pillanatai a szinte végletekig fokozott gore jeleneteknek), de feltétlenül szükséges hozzá a kellő hangulat is. És talán ez volt a film legnagyobb hibája nálam!

Osgood Perkins A majom című filmje nálam pont hogy a közé a két szék közé esett. Ugyanis a film humorforrása nálam maximálisan kifújt a véres és groteszk jelenetek trancsírozásainál, és más humorforrást én nem is igazán találtam benne. Sajnos ezt pedig a film horrorvonala is megsínyli, merthogy így a történetben rejlő félelmetes atmoszféra is zuhan, a bizonyos két szék közé. Pedig érezhető volt a készítők ama szándéka, hogy inkább a horror felé akarták navigálni A majom című filmet, hisz a sötét és olykor komor képsorok bőven megtalálhatóak voltak benne, ráadásul a címszereplő tárgy megjelenítése is elég hatásosra sikeredett, viszont mindez teljesen átfordul a film végén, valami igazán nyakatekertnek nevezhető humorba, amit viszont nem feltétlenül könnyű a nézőjének befogadnia.

Sajnos számomra a film technikai kivitelezése vagy erősen túlzóra sikeredett, vagy pedig kissé gyengére és csak olykor-olykor találták meg benne azt a fajta középutat, ami szerintem inkább állhatott volna jól a kész filmnek e téren. A filmbéli karaktereket és az őket alakító színészeket is csak valahova a középtájra tudtam besorolni, így e téren sem igazán tudott kiemelkedni a film az átlagos mércétől, ezáltal pedig három csillagnál többet nem is tudok adni A majom című filmre.

63 A majom  (2025)

horror

Amikor az ikertestvérek, Bill és Hal megtalálják apjuk régi majomjátékát a padláson, hátborzongató halálesetek sorozata veszi kezdetét. A testvérek úgy döntenek, hogy... több»

2