2026.03.25 15:33 Piczil Zsolt Olvasottság: 147x
2

Ryan Gosling: A végtelenbe és tovább!

Kiváló film, de van néhány dolog, amiről senki sem tesz említést. Egyrészt Adam Sandlernek volt egy pontosan ugyanilyen alapú filmje korábban. A Spaceman filmben egy magányos asztronauta a világűr peremén jóbarátságba keveredik egy idegen pókszabásúval. Véletlen lenne? Aligha! Bár A Hail Mary küldetés írója megesküszik mindenre, ami szent (például Szűz Máriára), hogy nem lopott sehonnan.

Egyébként a film egy amerikai-futballista utolsó kétségbeesett dobásáról kapta a címet: "lehunytam a szemem, elmondtam egy Üdvözlégy Máriát, és dobtam". Ugye, itt a teljes emberiség utolsó kétségbeesett dobása egy Ryan Gosling alakú labda. A színész bebizonyította, hogy felnőtt az emberiség megmentője szerephez, ugyanolyan pozitív kisugárzású, mint a Mentőexpedíció című film főhőse.

Ryan Gosling: A végtelenbe és tovább!

A Hail Mary viszont sokkal-sokkal érzelmesebb, ami lehet, hogy valakinek a torkán akadt; nekem speciel a torokproblémám a fojtogató sírástól volt. Egyszóval, Gosling jó, zsepit elő, a xenoaraknofóbokon kívül mindenki élvezze a szilikát la' amoure-t.

Még egy dolog, ami gomolygó fekete felhőt legyez, amúgy Barbie-rózsaszín látómezőmbe. A nézők megköszönik ezt a pozitív filmet, ami olyan, mint egy retro sci-fi, nem annyira lelombozó, mint a mostani világkép. Pedig ennek a filmnek a végkicsengése is elég elítélő az emberiségre nézve, amikor egy szimpatikus alak nem a fajtársait választja, hanem kivonul a civilizációból, eltolja magától embertársait. Mint korábban a Finch vagy az Avatar-filmekben. Figyelem, figyelem, emberek! Az lesz a vége, hogy megutáljuk magunkat a való világban, és kollektíve felkötjük magunkat!?

Én remélem, más is észreveszi ezt a problémát, amit (úgy látszik) az írók már beépítettek a gondolatvilágukba. Alapvetően én nem tudom megszeretni az ilyen filmeket, de a Hail Mary a kényszerhibernáció ellenére azért mégiscsak pozitív, humanista film, hiába olyan mizantróp. És nem csak ebben látszódik, hogy most készült a film (tehát nem békebeli hangulatú), hanem abban is, hogy a 3D nyomtatás alapgondolata most már, csakúgy, mint a Tron: Ares, Az éjféli égbolt filmekben vagy a Watch Dogs 2. játékban.

dráma | sci-fi | thriller

Egy középiskolai fizikatanár (Ryan Gosling) magához tér a kómából – egy űrhajón, teljesen egyedül, fényévekre a Földtől. Nem emlékszik sem arra, ki ő, sem arra, hogyan... több»

2