![]()
Ez a tételmondata Sam Raimi új filmjének, de olyan köntösbe öltözteti, amit nem láttunk jönni. Enyhén spoileres (nyilvánvalóan) véleményem a filmről.
Adott egy hölgy (Rachel McAdams), aki a belét is kidolgozza, cserébe csak megvetést, lenézést és még több munkát kap a nyakába. Ugyan beígérnek neki egy előléptetést, de mivel a vállalat elnöke meghal, vele hal az előrelépés reménye is. A céget a fia (Dylan O'Brien) veszi át, aki minden eddiginél jobban alázza a hölgyet. Majd az élet úgy hozza, hogy ők lesznek az egyedüli túlélői egy repülőgép-szerencsétlenségnek, egy lakatlan szigeten kötnek ki és elszabadul a pokol.
![]()
A film alapkonfliktusát az adja, hogy Lindáról kiderül, hogy bár a hétköznapokban egy kis szürke egér, nagyon komoly survivor skilljei vannak, így a szigeten felcserélődnek a szerepek. Linda lesz a vezér és Bradley a "beosztott". Ez a dinamika zseniálisan működik mind a gegek, mind a horror, mind a cselekmény szintjén. (Gondolok itt például az olyan zseniális jelenetekre, mint amikor Linda sushit csinál ((wtf)), Bradley pedig azt mondja erre, hogy korábban ilyen lakomáért vagyonokat fizetett)
És itt szerintem nagyon fontos megjegyezni, hogy bár Linda többször is szabotálta annak lehetőségét, hogy megmeneküljenek, nem azért tette, mert tetszett neki, hogy végre ő diktál, hanem azért, mert az évek alatt szépen, lassan, szörnyeteggé változott. (Kiderül róla az is pl., hogy nemcsak a karrierje hever romokban, de már egy bántalmazó kapcsolatot is túlélt.)
Ugyanakkor ugyanez mondható el Bradley-ről is. Ő más miatt és másfajta szörnyeteggé változott az évek során, de a lényegen nem változtat. Ez a nagyon kényes morális kérdés határozza meg a film dilemmáját, miszerint ki is valójában itt az áldozat?
Technikailag: a film nagyon sok helyen groteszk és inkább fekete humornak mondanám, mintsem horrornak, de nagyon ügyesen játszik a kettővel. A durva jelenetek durvák, az ijesztő jelenetek ijesztőek, a nyomasztó jelenetek nyomasztóak és a vicces jelenetek k#&@va viccesek!
Rachel McAdams szerintem élete alakítását nyújtja, ami azért is nagy szó, mert láttuk már őt például a Spotlightban vagy a True Detective-ben. Dylan O'Brien is hasonló nagyszerű alakítást nyújt, öröm volt nézni őket.
Összességében a Send Help egy igazi felüdülés, abban a tekintetben, hogy nagyon egyedi a film, még akkor is, ha az alapérzést, amit feldolgoz, láttuk már ezerszer, ezer módon, de így még nem. Nagyon sok negatív véleményt olvastam róla, amire csak azt tudom mondani: send help azoknak, akiknek nem tetszett a Send Help!
81 Segítség! (2026)
Egy repülőgép-baleset után egy távoli szigeten reked egy tehetséges női alkalmazott és az idegesítő főnöke. A nőnek a túlélési képességeire kell hagyatkoznia, hogy... több»
Szereplők: Rachel McAdams, Dylan O'Brien, Dennis Haysbert, Xavier Samuel, Chris Pang