![]()
Nem hiába, ez volt a gimiben a nagy kedvenc eposzom Homérosztól, és kitűnőre is sikeredett a vizsgám, amikor szerencsésen kihúztam a tételsorból... Sose felejtem el, amikor a magyartanárnőnk "parancsba" adta :D, hogy kötelező olvasmány, és a következő órán elemezzük az olvasottakat. Aham... akkor vágjunk bele! Az első oldalt elolvasva pislogtam, mint hal a szatyorban, és repült is a sarokba a könyv, mert olyan zagyva nyelven íródott számomra (és rajtam kívül még jópár osztálytársamnak), hogy totál lefagytam. Ezt szóvá is tettük a tanárnőnek, hogy konkrétan sehova se jutottunk az olvasással, mert ez nekünk kínai :D, nemhogy még ezt kielemezzük neki. Szerencsénkre nagyon szuperül leadta nekünk ezt az anyagot, olyannyira, hogy teljesen a rabjai lettünk, és többször is elolvastuk.
Amikor a '90-es években ráleltem az Armand Assanté-s filmre... pfuuu... nagyon belelkesedtem (legfőképp, mert nagy szerelem a pali a mai napig is), és valahogy azt megnézve még inkább teljes képet kaptam Odüsszeusz kalandos útjáról, csak hogy hazajusson Ithakába. De most, hogy Christopher Nolan elkészítette ezt a mai, modern (Elliot Page, Lupita Nyong'o) változatát!...
![]()
Írom ezt azért, mert tudjuk nagyon jól, hogy kötelezően pofavizitálisan, újkoriasan kell már filmeket gyártani, ha tetszik a rendezőnek, ha nem... nincs apelláta! Lásd a jópár mai alkotást (felesleges felsorolni, úgyis tudjátok), amik igen mély felháborodást keltettek, és a mai korral, könyvbecsomagolással, színes zászlóval haladva ezt "el kell fogadni", lesz még ennél is kacifántosabb, hidd el!
Nolan itt is ugyanazon szuper képi világot teremtette meg, mint amiket már megszokhattunk tőle, és annyira magával viszi a nézőt. A színészi játékok tökéletesek voltak (szerencsére a két imént felsorolt, nem igazán ide illő szereplőket csak csekély mértékben láthattuk [kösziii]), Ludwig Göransson zenei aláfestése itt is csodás volt. Volt itt fincsi teshorror is a "különvéleményes Agathától", és nem utolsósorban a küklopsztól is (bár az Assante-s változatban is). A faló nagyon adta, igen szép volt. Agamemnon tekintélyt parancsolóan festett a páncélszerkójában, látszott a különbség a nagy király és az alattvaló királykák között... tökéletes bemutatás.
Áhhh, tudna még az ember áradozni, de felesleges... ezt látni kell, mi több: KÖTELEZŐ! Utólag megjegyezvén: Anne H. itt már várandós volt? Keveset mutatták egész alakosban.
Nagyon remélem, hogy ez a film is sok Oscar-díjat fog bezsebelni, mint az Oppenheimer!
79 Odüsszeia (2026)
akció | dráma | fantasy | kaland
Odüsszeusz, Ithaka legendás görög királya a trójai háború után hosszú és veszélyes útra indul hazafelé. Útközben olyan mitikus lényekkel találkozik , mint a küklopsz,... több»
Szereplők: Matt Damon, Anne Hathaway, Charlize Theron, Tom Holland, Robert Pattinson