Közösség

Vélemény:

71 Üvegkupola

(2025)

Terrárium

Emmersson   2025.08.22 18:02
0

A megszokott skandináv stílus, lassan építkező, havas-fagyos krimi-thriller. A kötelező háttér egy északi rejtélyhez. Johan Rheborg a Hjerson óta szimpatikus arc, mikor láttam az előzetesben, már tudtam, megnézem a minisorozatot. És nem csalódtam sem benne, sem a többi szereplőben. A történet is a már-már megszokott két idősíkban ugráló, bár itt inkább csak visszatekintgetünk. Lejla az USA-ból repül haza Svédországba nevelőanyja temetésére. A kis település, ahol felnőtt, számára sokkoló emlékeket hoz felszínre. Gyerekként elrabolták, de szerencsésen megmenekült. A szertartás után indulna vissza, amikor gyerekkori barátnőjét holtan találja, a lánya pedig eltűnt. Mivel felnőttként a traumája hatására gyermekrablók profilját alkotja meg, marad a településen segíteni a keresésben. Később beigazolódik, a kislányt tényleg elrabolták. Nagybátyja, a helyi rendőrfőnök és nevelőapja, aki korábban volt e poszton, de már nyugdíjba vonult, együtt próbálnak a gyerek nyomára akadni. A sztori bár lassú, mégis fenntartja a feszültséget. Fordulatos és izgalmas. Az üvegkupola cím érdekes, mert a fogvatartás helyszíne egy üvegkamra, mint egy nagy terrárium. Arra a következtetésre jutottam, hogy talán a tó jegére utalhattak.