2026.04.24 12:31 Elysia Kova Olvasottság: 1434x
0

Nem volt rossz...

A Tisztátalan című minisorozat számomra tipikusan az a kategória, ami már az első percekben beszippant, és végig fenntart egyfajta nyomasztó, mégis izgalmas feszültséget — majd a végén egy kicsit magadra hagy a kérdéseiddel.

Őszintén szólva engem az eleje azonnal megfogott. Az a fajta lassan építkező, titokzatos hangulat, ami nem magyaráz túl semmit, hanem hagyja, hogy a néző maga rakja össze a mozaikokat. Ez nálam mindig plusz pont, mert szeretem, amikor nem rágják a számba a dolgokat, hanem bevonnak a történetbe. A „Tisztátalan” pontosan ezt csinálja: nem siet, nem akar mindenáron sokkolni, hanem fokozatosan húz be egy egyre sötétebb és nyugtalanítóbb világba.

Nem volt rossz...

A történet alapja különösen közel áll hozzám, mert mindig is érdekelt az a fajta zárt, vallásos vagy szektás közeg, ahol az emberek teljesen más szabályok szerint élnek. Még akkor is, ha ez egy kitalált sztori, nagyon erősen rá tud mutatni valós jelenségekre: manipuláció, hit, kiszolgáltatottság, és az, hogy mennyire könnyű elveszíteni önmagunkat egy erős ideológia vagy vezető árnyékában. Ez a sorozat szépen, fokozatosan mutatja meg ezt a világot, és pont ettől válik igazán érdekessé.

Kifejezetten tetszett, ahogy a karakterek felépítése történt. Nem fekete-fehér figurákat kaptunk, hanem olyan embereket, akiknek vannak motivációik, hibáik, és döntéseik mögött érezhető valami belső logika. A színészi játék szerintem végig stabil volt — nem voltak túljátszott jelenetek, de nem is éreztem azt, hogy bárki kilógna a szerepéből. Ez különösen fontos egy ilyen típusú történetnél, mert ha a karakterek nem hitelesek, az egész világ összeomlik.

A hangulat az egyik legerősebb pontja. Van benne valami folyamatosan nyugtalanító, ami végig ott motoszkál az ember fejében. Nem horror, nem thriller klasszikus értelemben, mégis van benne egyfajta feszültség, amitől nem tudsz teljesen hátradőlni. Ez az a fajta sorozat, amit nem csak „nézel”, hanem közben gondolkodsz is rajta.

Viszont… és itt jön az a rész, ahol egy kicsit vissza kell fogni a lelkesedést. A történet annyira jól fel van építve, annyira szépen adagolja a rejtélyeket és a kérdéseket, hogy a néző óhatatlanul elvár egy erős, ütős lezárást. Én konkrétan végig azt éreztem, hogy „na, majd a végén minden összeáll, és jön egy olyan csavar vagy katarzis, ami miatt leesik az állam”. És ehhez képest… amikor vége lett, tényleg az volt az első reakcióm: „csak ennyi?” Nem arról van szó, hogy rossz a befejezés. Inkább arról, hogy nem elég. Nem adja meg azt az érzelmi vagy történeti lezárást, amit a sorozat addig felépített. Mintha félúton elengedték volna a történetet, vagy szándékosan nyitva hagyták volna, de nem elég erős módon. Ez különösen azért zavaró, mert tényleg bőven lett volna még potenciál a sztoriban — akár további szálak, mélyebb magyarázatok, vagy egy sokkal hatásosabb végkifejlet.

Egy ilyen erős alapokra épített történetnél a lezárás kulcsfontosságú. És itt érződik az, hogy a sorozat nem merte (vagy nem tudta) kihasználni a saját lehetőségeit. Ez az egyetlen igazán komoly negatívum számomra, de sajnos ez az, ami a legjobban megmarad a végén. Ennek ellenére nem mondanám, hogy csalódás volt. Inkább egy „majdnem tökéletes” élmény. Olyan, ami végig leköt, gondolkodtat, hangulatában erős, de a végén nem adja meg azt a pluszt, amitől igazán emlékezetessé válna.

Összességében, ha valaki szereti a lassabb, atmoszférikus, rejtélyes történeteket, különösen a vallási/szektás témákat, annak mindenképp érdemes megnézni. Nem egy könnyed sorozat, de pont ez a jó benne.

Én végül a dráma kategóriát figyelembe véve azt mondom, hogy még így is megérte — mert amit csinál, azt nagy részben jól csinálja.

Értékelésem: 7.4/10

dráma | thriller

A Londonban játszódó sorozat rejtélyes, feszültéggel teli narratívája magával ragadja a közönséget a titokzatos forgatási helyszín révén. több»

0