![]()
A Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó meséket, amiket 1977-től 2012-ig gyártottak és készítettek, nem tudom jómagam sem - és szerintem nem is lehet - megunni. Fogyasztható, és ajánlott minden korosztálynak, 0-tól 99 éves korig. Gyönyörű magyar motívumok, tájegységek, mint például a székely kalotaszegi, palóc, matyó stb., stb... Zseniális és tradicionális ruhadarabok...
Szűrök, ködmönök, szőttesek. Láthatunk magyar fafaragásokat, bútorokat és különféle enteriőröket. A rendezők sem piskóták, hiszen Jankovocs Marcell és Horváth Mária, akikről beszélünk. Nagyon fontos és mértéktartó vizuális élményekkel rendelkezik ez a sorozat, hiszen minden egyes részében a tanítás, okítás az, amit közvetít finoman, kellő bájjal és humorral fűszerezve. Lehetetlen felsorolni, hogy mikről is szólnak a 8-9 perces tanmesék, mert akkor reggelig ütögethetném a billentyűzetet, de amiről még ejtenék egypár szót, az a csodálatos narrálás, amit Molnár Piroska, Hrotkó Károly, Bánffy György, Bánhidi László és Szabó Gyula tolmácsolásában hallhatunk és csodálhatunk. Az USA-tól Japán országáig csodálják, és több díjjal is jutalmazták már a különböző részeket és évadokat. A Pannónia Filmstúdióban, ott is a Kecskeméti Műteremben készült kilenc évad korszakalkotó és egyben egyedi, ráadásul utánozhatatlan a maga műfajában. Egyedülálló, hogy egyaránt szól a felnőttekhez és gyermekekhez, hiszen a mondanivalója időtálló, de mégis pofonegyszerű. Néha vicces, néha pajzán, néha kicsit szomorkás, de tartalommal jócskán telepakolt animációs mese, ami bőven fogyasztható egyénileg és családilag egyaránt. Megjelenik a paraszti kultúra, ami pont ebben az időszakban kezdett visszahúzódni az erős polgárosodás javára, így egyfajta értékmentőként is felfogható...
![]()
Szóval érdemes feleleveníteni az epizódokat...
Én is azt teszem, örömmel és mosolyogva. Természetesen a kedvenc fotelemből. Tolulnak az emlékek, és hamar visszajönnek a gyermekkori emlékek...
Egy időutazás, ami jót tesz a szívnek és léleknek egyaránt!
Kötelező.
89 Magyar népmesék (1977)
Örök klasszikusnak számítanak Jankovics Marcell Magyar népmesék sorozatának történetei. A magyar népmesekincstár alapelemei elevenednek meg a kiváló rendező kezei alatt - Az... több»
Szereplők: Tolnay Klári, Bánhidi László, Molnár Piroska, Avar István, Szabó Gyula