Közösség

Vélemény:

77 Sötét égboltok

(2013)

Kedvenc földönkívülis horrorom

Majorkas   2026.06.20 21:04
0

Nem gondoltam volna, hogy egy másik film kritikájának olvasása közben inspirálódok egy film megnézésére, ráadásul úgy, hogy csupán közvetve találok rá a sorok között. A Sötét égboltok egy olyan kivételes sci-fi, amelynek elég a nyitójelenetének feliratát elolvasni, értelmezni. Már önmagában ez elég meghökkentő, engem annyira meggyőzött, hogy barokkos túlzással még a filmet sem kell megnézni ezután. Láttam a filmet jóval korábban, de azóta számos alkotással találkoztam a témában, legyen az sci-fi vagy horror vagy mindkettő. Most rá kellett jöjjek, hogy ennek a filmnek azóta sincs igazán párja. Remekül vegyül a sci-fi a horrorelemekkel, a borzongás az elején inkább a parajelenségek témához hasonlít, de a végére nagyon jól összeáll és sikerül drámát is csempészni bele. J.K. Simmons rövid időre szánt szerepe telitalálatnak bizonyult, el sem tudnám képzelni, milyen lenne, ha több időt kap. Már elfelejtettem, hogy felirattal lelhető fel, és sokat kell olvasni, ezért kár érte. A kevés játékidő ezért soknak tűnik, de még így is sikerült egy sokkal jobbat alkotni, mint a napjaink filmjei (lásd: A leleplezés napja). 9/10