2024.10.12 karrraaa

Szerintem jobban illett volna ehhez egy szomorú vég, habár így is kicsit az volt. Amúgy nagyon durván tetszett, imádtam a szereplőket és a sztorit. Megérte megnézni, csak ajánlani tudom.

2026.02.10 Annuspannus

Nyers, érzelmes és gyönyörűen megfilmesített utazás

Az 1883 számomra az egyik legerősebb westernsorozat, amit valaha láttam. Nem romantizálja a vadnyugatot, inkább megmutatja annak kegyetlen, kiszámíthatatlan oldalát. A történet lassan, de nagyon hatásosan bontakozik ki, és minden részben érezni lehet, milyen nehéz és veszélyes volt ez az út azok számára, akik új életet kerestek. A karakterek mélyek és emberiek, a színészi játék pedig végig meggyőző. A látványvilág gyönyörű, a tájak és a hangulat teljesen beszippantott. Ez nem könnyed szórakozás, hanem egy érzelmileg is megterhelő, mégis felejthetetlen utazás.

2024.10.10 fiesta14

Végig izgalmas. Nem várt csattanóval a végén. Nekem kicsit elvont már a vége, de remek szórakozás.

2023.04.04 myFinalCut

Imádtam

Negyvenes pasi vagyok, és mindig félek, amikor Hollywood előtérbe emel egy-egy női főhőst (sokszor hiteltelen a „keménységük”, és emiatt irreleváns a sorsuk), de itt most együtt sírtam és együtt nevettem Elzával. Ő még tud szeretni, sírni, elbukni. Lányos apáknak kötelező sorozat. Az első nyolc rész magával ragadó. Az utolsó kettőből (60+60 perc) viszont most vágok egyetlen 90 perces verziót, mert a kilencedik rész közepén történik valami, ami után már várjuk a lezárást, de csak húzzák, halasztják. Az elnyújtott lezárás miatt vontam le egy csillagot.

2026.02.11 LilZs

Elsa Dutton története

Az 1883 nem csupán egy western, hanem egy lírai és egyben brutális felnövéstörténet, amely Elsa Dutton szemén keresztül mutatja be az amerikai vadnyugat mítoszmentes valóságát. A sorozat zsenialitása abban rejlik, ahogy egy naiv fiatal lány eszmélését követi végig: a vándorlás során a szabadságvágyat fokozatosan felváltja a túlélésért folytatott küzdelem, miközben a családjával egy jobb élet reményében szeli át a kietlen prérit. A közlésmód megrendítően nyers, hiszen a természet ereje, a betegségek és az emberi kegyetlenség olyan akadályokat gördít eléjük, amelyek minden romantikát kiölnek az útból, Elsa mégis ezekben a tragédiákban válik félelem nélküli, bátor harcossá. Különösen mély réteget ad a történetnek az indián közösségek és szokások hiteles, méltóságteljes ábrázolása, amely nemcsak kulturális találkozás, hanem Elsa sorsának végzetes iránya is egyben. A zárás pedig szívbemarkolóan keretezi a Yellowstone-univerzumot: a legendás ranch pontosan azon a megszentelt földön születik meg, ahol a lány élete véget ér, így a családi birodalom alapköveit nemcsak a verejték, hanem a gyász és az áldozathozatal rögzíti örökre.

2025.04.17 Eagles

Szeretem a westernt, ez jóval több volt. A Yellowstone után néztem meg. A kemény vadnyugatot mérsékelte a romantikus vonal, monológ.

2025.01.13 zsoke

Fantasztikus

A vadnyugat születése után találkoztam egy hozzászólást követően ezzel a remek sorozattal. Teljesen beszívott. Ebben sokkal több romantika van, mint az általam említett A vadnyugat születésében. Aki szereti a jó westernfilmeket, sz.tem ne hagyja ki. A színészek teljesen beleélik magukat a szerepeikbe. Ezen sorozatok örömére esélyt adok az 1923-nak is. :)

2025.02.02 Korben Dallas Nézhetetlen

Túlértékelt sorozat

Alaptörténete alapján jó is lehetett volna, de sokkal inkább dráma, mint akciófilm. A dráma meg a legsz*rabb műfaj. Elnyújtott, vontatott, lassú, lelkizős, érdektelen, sz*r. Csak a design western.

2022.02.20 Attila Yaesu

1883 - eposzi western

Ajánlom mindenkinek ezt a gyögyőrű filmsorozatot, ami a Yellowstone előzménye. Feliratosan megtekinthető például a Sorozatbaráton. Egy gyönyörű eposzi western. Több mint western, lenyűgöző film, gyönyörű látvány, mesteri operatőri munka, a zenevilág ... Teljes kritika

2024.11.03 ÁGNES408890

Lassú, de tetszett!

Kicsit lassú a cselekmény, de összességében tetszett. 4 részben elegendő lett volna.

2023.10.08 geszko

Szuper jó sorozat!

2026.05.05 József423023

Mestermű

Imádtam a sorozatot. Az 1883 nem csupán egy szimpla western, hanem egy nyers, szívbemarkoló és őszinte utazás a vadnyugat kegyetlen valóságába. Taylor Sheridan mesterműve zseniálisan mutatja be a Dutton család eredettörténetét. Elsa Dutton költői narrációja és a lenyűgöző operatőri munka tökéletes atmoszférát teremt, Sam Elliott pedig zseniális. Már őmiatta is megéri elkezdeni a sorozatot. Hisz ha elkezded, biztos, hogy be is fejezed. A széria nem romantizálja az amerikai álmot, hanem fájdalommal és vérrel festi meg a telepesek sorsát. Lenyűgöző élmény, amit a finálé után is nehéz kiverni a fejünkből! Igazi mestermű!

2026.02.12 Tymmyke

Vadnyugat, illúziók nélkül

Az 1883 számomra nem sima előzménysorozat, hanem egy kíméletlen eredettörténet arról, hogyan születik meg a Dutton-mítosz. Taylor Sheridan itt sem idealizál: az út nyers, koszos, fájdalmas, és minden döntésnek ára van. A legjobb benne, hogy a feszültség nem csak a veszélyekből jön, hanem abból is, ahogy a szereplők belül roppannak vagy épp edződnek meg. Elsa narrációja egyszerre költői és kegyetlenül őszinte, Shea pedig remekül hozza azt a morálisan szürke, mégis emberi vezetőt, akit Sheridan világa annyira szeret. Az 1883 olyan western, ami nem pózol: inkább beléd mar, és utána sokáig veled marad.

2022.01.18 Szabolcs Juhász

Szuper!

Az első négy részt láttam, de már várom a következőt. Egyszerűen odaragaszt a képernyő elé!