Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
64

Húszezer (1972)

A legszebb férfikor
Filmadatlap
 
14
Szereplők
1
Vélemények
Képek
Videók
Húszezer

 
Berto49   2019. 05. 15.
Hajsza egy emberibb élet reményéért

Érdemes volt újra megnézni, mert Latinovits legkitűnőbb alakításai közé tartozik. Ritkán fordul elő, hogy nem a színészt lehet látni a filmen, hanem az adott karaktert. Itt teljes valójában Alker Tamás üzemi újságírót láttam, aki fogcsikorgatva küzdött egy két évre bérelhető lakásért, hogy végre – ideiglenesen – emberi körülmények közé kerülhessen a szeretett nő párjaként. A film elkészítése óta eltelt majdnem ötven év alatt sok kitűnő színészünk eltávozott közülünk; Latinovits, Bujtor, Ronyecz. Milyen jó, hogy a filmszalag képes megőrizni játékukat. A film szokatlanul éles látlelet a ’70-es évek kilátástalan értelmiségi létről, aki a bilincsként szorító körülmények fogságából képtelen megszabadulni. Erős társadalomkritika, nem is értem, hogy a sűrű hálójú cenzúrán hogyan sikerült átjutni.

 

Érdekes, filmes utalás az a jelenet, amikor a főhős elmegy egy mozi előtt, ahol éppen a „Sztriptízbár a Sohóban” című film van műsoron. Ez az 1963-ban készült film is a pénz utáni hajszáról szól.

(Berto49 )
 

A filmben játszott még Szemes Mari, Tímár Éva, Bozóki István, Patkós Irma, Meszléry Judit.

(seamandarin)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.