Jedlik Ányos, a szódavíz előállításához szükséges szerkezet feltalálója az 1840-es évek elején ezt a használati utasítást adja a szikvízhez: "Pohárba töltvén szénsav buborékokat hány, míg a szénsav nagyobb része el nem röpül. Legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül." Nem is szükségeltetett a nagy ajánlás, hihetetlen gyorsasággal óriási népszerűségre tett szert a szódavíz. Itták kávéházakban, odahaza, vendéglőkben, ahol megjelenésével a fröccs kultúrája is hamar elterjedt. A szódavíz kisipari előállítása közel évszázados virágzás után - talán az otthoni készíthetőség miatt is -…
Több
Jedlik Ányos, a szódavíz előállításához szükséges szerkezet feltalálója az 1840-es évek elején ezt a használati utasítást adja a szikvízhez: "Pohárba töltvén szénsav buborékokat hány, míg a szénsav nagyobb része el nem röpül. Legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül." Nem is szükségeltetett a nagy ajánlás, hihetetlen gyorsasággal óriási népszerűségre tett szert a szódavíz. Itták kávéházakban, odahaza, vendéglőkben, ahol megjelenésével a fröccs kultúrája is hamar elterjedt. A szódavíz kisipari előállítása közel évszázados virágzás után - talán az otthoni készíthetőség miatt is - némileg háttérbe szorult, a 90-es évektől viszont szerencsére újjáéledt. A palack új és műanyag, de a szikvíz a régi, ráadásul 2004 óta hungarikum is lett.