Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
83

Szent Johanna - Jeanne D'Arc (1928)

La passion de Jeanne d'Arc
Filmadatlap
 
30
Szereplők
4
Vélemények
20
Képek
1
Videók
 
Deku   2017. 08. 31.

Szerettem volna azt mondani, hogy remek lett ez a film de nem, ez két katasztrófa volt. Nem tudta hozni azt a szintet amit kellett volna. Nekem nem tetszett.

 
dps   2015. 05. 01.

A Szent Johanna a megpróbáltatás órájában ad bepillantást egy szent lelkébe. A film több mint dráma, több mint életrajz, s több mint hiteles dokumentum: a film egy lelki portré, csaknem misztikus portré egy krisztusi lélekről, aki részesült Krisztus szenvedésében. Ennek a portrénak a szívében Maria Falconetti vissza-visszatérő arca áll, és az Orleans-i Szűz transzcendens megidézését a filmtörténet legnagyszerűbb alakításának is szokták nevezni. Ez a visszatérő arc egy kísérteties arc: egy arc, amelyet beárnyékolnak a víziók, s melyen visszatükröződik a félelem és a halál. A szétőrlő fáradtság, a látomások okozta eksztázis, a paraszti báj, és a leplezetlen rémület festi át ezeket a vonásokat. Dreyer nem egyszerűen rekonstruálja a jeleneteket Johanna peréből, hanem lényegében újjáteremti őket. Az autentikusság végett a forgatás kronologikusan halad előre, a szóváltások Johanna és beszélgetőtársai között közvetlenül perének történelmi feljegyzéseiből származnak, és a kosztümök és kellékek is a 14. századi festményeken alapulnak. Johanna legjobb mondatait is hűségesen adja vissza a film, kezdve a Szent Mihály arkangyal megjelenéseivel kapcsolatos kérdésekre adott lefegyverző válaszaitól, a nagyszerű feleletéig, amit arra a kérdésre adott, hogy a kegyelem állapotában van-e vagy sem: "Ha abban vagyok, bárcsak Isten megtartana benne! Ha nem, bárcsak Isten visszavezérelne bele!" Ebben a filmben Johanna újra a vádlók elé áll, és hosszú hallgatásai és egyszerű válaszai továbbra is megszégyenítik és zavarba hozzák őket.


 
Berto49   2017. 08. 15.

Egy örökbecsű klasszikus! Carl Theodor Dreyer 1928-as Jeanne d'Arc című némafilmjével örökre beírta magát a filmtörténetbe.) Egy igazi koncepciós per máig is megrendítő filmrevitele csak képi eszközökkel. Bámulatos teljesítmény, hogy már akkor is mi mindent tudtak a filmkészítésről és a leforgatott film hatásáról. A premier planok uralják ezt a remekművet, de a szereplőválogatás is szinte egyedülálló. M. Falconetti teljesítménye kolosszális (35 évesen eljátszani egy 19 éves nőt, úgy, hogy szinte csak közelképben látjuk az arcát, utánozhatatlan.

 
sipiarpi   2016. 09. 06.

Nagyon hatásos némafilm. Végig leköt. A közelik nagyon jól eltaláltak, akárcsak a karakterek arcai. A zene pedig tényleg erőteljes. Ajánlom.

Maria Falconetti
Maria Falconetti
Maria Falconetti
 

A film kapcsán ne felejtkezünk el Máté Rudolfról sem, aki ennek a remekműnek az operatőrje volt. 1898–1964 között élt és működött. Krakkóban született, amely város akkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, ezért félig-meddig magyar származásúnak is tekinthetjük. Operatőrként is jelentős volt, azonban később filmrendezőként is nagyszerű filmeket (D.O.A - Holtan érkezett, Union Station, stb.) készített.

(Berto49 )
 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(rbernadett )
 

A teljes film másfél év alatt készült el.

(rbernadett )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.