80% 48 szavazat
Rákóczi hadnagya

Rákóczi hadnagya

Rákóczi hadnagya
Filmadatlap
2
Vélemények (2)
15
Szereplők (15)
4
Képek (4)
1
Videók (1)
1
Érdekességek (1)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

1708. Bornemissza János portyázó kurucból lett Vak Bottyán strázsamestere. Fegyverét a hazaszeretet vezérli és a szerelem Bíró Anna, a legszebb réthei lány iránt. Az elfogott gróf Starhemberg labanc generálist személyesen viszi el a fejedelemhez, így lesz belőle Rákóczi hadnagya. Réthe közben árulás miatt labanc kézre, Anna tömlőcbe kerül. Suhajda, a kéjsóvár hajdú most azt hiszi, megszerezheti magának a lányt. Anna az öccsével üzen Jánosnak, és a rabok hívó szavára megindul Rákóczi serege. A Vág mentén ütközik meg az ellenséggel. A kurucok a győzelmi ünnepet együtt ülik Anna és János lakodalmával.

Rendező: Bán Frigyes
Forgatókönyvíró: Barabás Tibor
Ország: Magyarország
Premier (HU): 1954.02.01.
Mádi Szabó Gábor
 
2017.11.11 ovejuna

legújabb vélemény

Kellemesen csalódtam, azt reméltem, hogy ezek a régi filmek nem annyira izgik, de szerintem nagyon is belevaló alkotás. Igaz, hogy kell egy kis türelem, míg a sztori beindul, de megér várni!

0
 
2016.08.15 Ronin

Ezt a filmet bár történelmi szempontból fenntartásokkal fogadnám, jellemző a magyar filmgyártás ezen korszakára, hogy az ilyen témákat mindig egy kissé heroikusan tárták fel, mégis rendkívül izgalmas és szórakoztató. Szerintem egyszer mindenképp érdemes megnézni!

0
 

1953 nyarán Ipolyszögön (Nógrád megye) forgatták a magyar filmtörténet harmadik legsikeresebb filmalkotása, a Rákóczi hadnagya című film egyes jeleneteit. A filmben szereplő felvidéki Réthe jobbágyfalu jelenik meg némi átalakítással a Rákóczi-szabadságharc korát idéző képekben. „Itt volt szükség a legkevesebb átépítésre. A házakat bezsuppoztattuk, a kerítéseket, az udvarokat a kor jobbágyfalvainak megfelelően átalakítottuk. Az egyetlen díszlet ezekben a képekben a templom korabeli épülete” – nyilatkozta Katona Jenő, a film egykori gyártásvezetője.Szerző: Bajszy

#1