82% 60 szavazat
Szegény gazdagok

Szegény gazdagok

Szegény gazdagok
Filmadatlap
2
Vélemények (2)
16
Szereplők (16)
15
Képek (15)
Videók
2
Érdekességek (2)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

Jókai Mór nemzedékek sora által olvasott regénye egyike nemzeti irodalmunk legközkedveltebb mesterműveinek, a belőle készült hasonlóan népszerű filmváltozat pedig felvonultatja színjátszásunk legjavát. A szépséges Henriette-et nagyapja Hátszegi báróhoz kényszeríti, pedig a lány Vámhidy Szilárdba szerelmes. A két fiatal a maga módján próbál tiltakozni: önként elvetnék maguktól az életet, de szerencsére megmentik őket. Ennek azonban nem sokáig örülhetnek: Hátszegi báró magával viszi a lányt Erdélybe, ahol a titokzatos Fatia Negra tartja rettegésben a vidéket?

Rendező: Bán Frigyes
Író: Jókai Mór
Forgatókönyvíró: Bán Frigyes
Ország: Magyarország
Premier (HU): 1959.12.24.
 
2022.06.02 JRD

legújabb vélemény

Fatia Negra az úri útonálló

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Maga a története sokban emlékeztet a Zorrora, A Vörös Pimpernelre vagy éppen a A fekete tulipánra. De míg ezekben a filmekben tényleg a jó ügyért harcolnak az álarcos útonállók, addig Fatia Negra manipulálja a pórnépet és nemeseket. Benkő Gyula alakítása mindvégig ellenszenvesnek mutatja a nemesek közt úriemberként ismert Hátszegi bárót. (Bevallom, nem különösebben szimpatikus számomra a színész, így igazi objektív gondolatom nincs vele kapcsolatban, de egy biztos, jól hozza a karaktert. Az ő tündöklése és bukása a központi témája ennek a filmnek. Negra bármit megtehet, hiszen senki (még szeretője sem) láthatta az arcát, így senki sem tudja, hogy igazából a fekete álarc kit is takar. Érdemes megnézni ezt a filmet, hiszen olyan színész játszanak benne, mint Benkő Gyula, Krencsey Marianne, Bara Margit, Láng József. Mindezt Bán Frigyes remek rendezésében. Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

1
 
2017.09.23 Berto49

A nosztalgia mozizás következő darabja gyermekkorom egyik nagy filmélménye. Krencsey szépsége és csodálatos ruhái, a romantikus történet, Fatia Negra valódi kiléte a film első megnézése után is nehezen felejthető maradt. Most is nagyon élveztem, örülök, hogy bármikor újra megnézhetem.

1
 

1959-ben mutatták be a filmet.Szerző: JRD

#1
 

Főszereplő Krencsey Marianne, Láng József, Mádi Szabó Gábor, Lóth Ila.Szerző: seamandarin

#2