Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért » Login  
77%
Filmadatlap
 
17
Szereplők
3
Vélemények
7
Képek
1
Videók
Sabrina
 
JcWh   2018. 11. 17.

legújabb vélemény

0
Bill & Audrey

Helyén kell kezelni ennek a filmnek a műfaját, ez egy tündérmese egy kis társadalmi kritikával megfűszerezve, ami könnyed szórakozást ígér főként a romantikus filmek rajongóinak. És persze ott van a Hepburn-Holden-Bogart hármas, ami miatt alapvetően érdemes belekezdeni a filmbe. A nemrég megjelent Audrey Hepburn és William Holden románcáról és életrajzukról szóló könyv miatt még felkapottabb lett ez a film, mivel a Sabrina forgatása alatt szeretett reménytelenül egymásba Bill és Audrey, amely a vásznon is egyértelműen meglátszott, szinte tapintható volt a kémia közöttük (úgy mint másik közös filmjükben is). A képbe egyedül Bogart "rondít" bele, akit végre más fajta szerepben is láthatunk, és habár ő sem alakít rosszul, a romantikus szálat (számomra) nagyon nem tudta hozni. Holden-t sem láthattuk karrierje során sűrűn szőke hajú playboy-ként bohóckodni, de ebben a szerepben is remekül helytállt. Hepburn meg tökéletes mint mindig, a báli ruhája csodálatos és a gyönyörű La Vie en Rose koronázza meg az egészet. Mindenképpen eredeti nyelven ajánlom a filmet, főleg a Bill & Audrey páros miatt.

 
Berto49   2016. 12. 14.

0

Billy Wilder kevés gyenge filmet rendezett, ez közéjük tartozik. Úgy emlékeztem, hogy még nem láttam, de néhány jelenet ismerős is volt. A túlcukrozott limonádék limonádéja, még Bogart almaecet savanyúsága sem enyhíti a sziruposságát. A. Hepburn, min... több»


 
eni20121004   2015. 02. 13.

0

Egész jó film volt de annyira nem ragadott meg mint a többi klasszikus. A vége kicsit kiszámítható, de persze attól még Audrey Hepburn csodás színésznő és gyönyörű mint mindig.

Galéria (7)

Videók (1)

A film összbevétele 10 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Audrey Hepburn és William Holden a film forgatása alatt kialakult románcáról Edward Z. Epstein "Audrey and Bill: A Romantic Biography of Audrey Hepburn and William Holden" című, 2015-ben kiadott könyvében olvashatunk részletesebben.

(JcWh)
 

Audrey Hepburn és William Holden a forgatás alatt szenvedélyes szerelmi viszonyba bonyolódott egymással, és a házasság ötlete is felmerült köztük. Hepburn végül azért hátrált ki a kapcsolatból, mert Holdenen vazektómiát hajtottak végre, így már nem lehetett több gyereke.

(JcWh)
 

A film egyik jelenetében William Holdennek át kellett ugrania egy kőkorlátot, amit elsőre könnyedén teljesített. Billy Wilder azonban túl gyorsnak találta a mozdulatot, így új felvételt kért. Wilder megdöbbenésére Holden olyan lassan ugrott, hogy szinte megállt a levegőben, mielőtt földet ért volna.

(JcWh)
 

A film az 1954-es év egyik legnagyobb kasszasikere volt, 4 millió dollárt termelve a mozikasszáknál.

(JcWh)
 

A film mindhárom főszereplője Oscar-díjas színész volt; ez jelentős részét képezte a film promotálásának.

(JcWh)
 

A film forgatási nehézségei ellenére William Holden élvezte a munkát. Nem panaszkodott amiatt, hogy kiszőkítették a haját, és az ellen sem emelte fel a hangját, hogy a film végén elvesztette a lányt Bogart karaktere javára.

(JcWh)
 

Humphrey Bogart többször élesen kritizálta Billy Wildert. Kijelentette, hogy nem szeret olyan rendezőkkel dolgozni, akik a forgatókönyvírókkal dolgoznak, és a színészeket kizárják a munkából.

(JcWh)
 

Humphrey Bogart, akit a Warner Brothers-től vettek kölcsön a filmhez, kiközösítve érezte magát a Paramountbeli sztárok között, főleg William Holden és Billy Wilder baráti kettősét érezte ellenségesnek. Ezért egy nap nem volt hajlandó munkára jelentkezni a forgatási helyszínen, így Wilder kénytelen volt elnapolni a forgatást.

(JcWh)
 

Mivel Humphrey Bogart túl idősnek bizonyult Linus Larrabee karakteréhez, Billy Wilder úgy döntött, hogy egy korban Bogarthoz közelebb álló színészt kér fel David Larrabee szerepére, így esett William Holden-re a választása.

(JcWh)
 

Linus Larrabee szerepére Billy Wilder elsősorban Cary Grantet gondolta ki, de a színész visszautasította, így a szerep Humphrey Bogartnál landolt.

(JcWh)
 
A Sabrina tehát egy csupa rózsaszín, bájos romantikus film, ami kedvessége ellenére nem fél kimondani a véleményét, habár azt finoman, a hangulathoz és a műfajhoz tökéletesen illően teszi. Ma már nem készítenek ennyire ártatlan és szeretnivaló műveket; a Sabrinának (Audrey Hepburnön kívül) talán épp’ ez az egyik sikertitka: nemtől és kortól függetlenül mindenkit képes elvarázsolni és visszarepíteni Hollywood aranykorába.

8/10 több»