2017.06.13 20:26 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Egyszeri popcornmozi

A Karib-tenger franchise kapcsán kissé szkeptikus vagyok, hiszen erőteljes kényszert érzek vele kapcsolatban. Tudniilik volt egy nagyon jól bevált ötlet: egzotikus környezet, fantasztikus, fülbemászó filmzene, sokak által szeretett kalózós téma, na és végül, (de egyáltalán nem utolsó sorban) a szerethető bugyuta Johnny Depp - a siker már-már garantált volt. S ha már Deppnél tartunk (nem vitatom, hogy a széria előtt is nagyon jó színész volt), de Jack Sparrow szerepével megszületett ez a kissé burleszkes homorú, szánalomraméltó, de a dolgokat mégis mindig a lehető legjobban megúszó figura, aki későbbi szerepeiben is visszaköszönt (lásd: A magányos lovas). Az első rész nálam működött is, aztán a széria szépen lassan hanyatlott részről-részre, hiszen ez a tuti recept, talán mégsem volt annyira tuti, hogy ennyi részen keresztül bírja szuflával.

Számomra a harmadik film jelentette a mélypontot, amelyen a négyes kicsit tudott javítani, de ha emlékezetem nem csal, tette ezt úgy, hogy nem volt egyértelműen a 3. rész folytatásának nevezhető, így egy kicsit kakukktojásnak is érzem a franchise történetében. A Salazar bosszújával szerették volna a készítők újra felvenni a fonalat, ami sikerül is, nem is árul zsákbamcskát, hiszen már az első jelenetek képkockáin feltűnik az elátkozott Will Turner, akit fia próbál ilyen-olyan trükökkel megmenteni a teljes megsemmisüléstől. Aztán hirtelen ugrunk egyet az időben és megkapjuk az újgenerációs szerelmes párunkat Kaya Scodelario és Brenton Thwaites személyében (akiket természetesen posztapokaliptikus tini filmekből ismerhetünk), s közben újra feltűnik Jack Sparrow és legénysége, valamint még Barbossa kapitány is, akiből a már megszokott módon SPOILER! (szülő-elveszettnek hitt gyermek találkozása) gyártanak hőst a történet végére.

Egyszeri popcornmozi

SPOLER! Számomra a Javier Bardem által alakított főgonosz semmivel sem adott többet a szériának, mint az eddigi átokverte, velejéig romlott ellenségek, sőt, olykor egy-egy ponton még szánalmasnak is tűnt a Sparrow megbosszulásáért folytatott ámokfutása. Én egy nagyszerű színésznek tartom Bardent, s kicsit az az érzésem, hogy ezzel a karakterrel nem tudták kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ami még Deppet illeti: bármennyire is "zuhanórepülésben" volt mostanában a karrierje, azt azért el kell ismernek, hogy Jack Sparrow figurája még mindig remekül áll neki, s ezáltal az egész franchise-t képes a hátán vinni. Magyarán, ha valaki/valami miatt érdemes a széria ezen részét megnézni, az csak és kizárólag ő. Összefoglalva: talán a Disney-nél is érezték, hogy a franchise előző két része amolyan "mellékvágányra" futott, s ezúttal az első rész hangulatát próbálták újra előhozni a keményvonalas és kevésbé keményvonalas rajongótábor számára. Bár az első résszel továbbra sem ér fel, egyszeri popcornmoziként megállja a helyét. Aztán hogy miként folytatják Jack Sparrow kalandozásait (vajon élnek a stáblista utáni jelenettel az alkotók?) az már megint egy érdekes kérdés. 3,5 csillagot kap (közelít a 4-hez)!

akció | fantasy | kaland

Johnny Depp visszatér a vászonra a híres-hírhedt Jack Sparrow szerepében A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja címre hallgató új epizódban. Az elsöprő kalandban a... több»

0