2017.06.02 13:17 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 115x
2

A tegnapi nap folyamán sikerült megnéznem a Vademberek hajszáját, amellyel kapcsolatban rengeteg helyről hallottam, hogy így szuper, meg úgy szuper. Ezek természetesen engem is nagyon kíváncsivá tett, mondván: mitől lehet ilyen jó egy új-zélandi film? Leginkább azért, mert az egész egy kiváló vígjáték, egy izgalmas kalandfilm és egy nagyon pozitív kicsengésű dráma nagyszerű vegyítése. S ha mindez nem lenne elég: ezerszer átfordulhatott volna a giccses érzelgősségbe, de azt olyan szépen kikerülte, hogy azt tanítani kellene. Pedig a történet szempontjából minden esélye meg lett volna rá: az elején egy elveszett gyerek hazatalálásának az ezerszer lerágott csontját láthattuk volna még egyszer, a film közepe tájékán a mogorva öregember és a kisfiú egymásra találásának rossz melodrámája kerekedhetett volna ki belőle, majd a a végén a törvény előtti menekülés giccses pátosza is előtérbe kerülhetett volna, de mégsem.

Rendezésben majdhogynem tökéletes ez a film! És itt van nekünk Ricky Baker, aki még ha az elején nem is fest magáról egy szerethető képet, a film végén olyannyira megkedvelteti magát velünk, nézőkkel, hogy csak na. Olyan szinten vagány dumája van, hogy az elképesztő! A pláne pedig az, hogy ezt a karakterfejlődést még Sam Neill esetében sem szabad elfelejtenünk, vagyis nemcsak Ricky és Hec bácsi kapcsolata, hanem a saját maguk is egy szép fejlődést írnak le, mindenféle érzelgősség nélkül. Mellettük még a mellékszereplők egydimenzióssága (pl. a nagyon gonosz néni a gyermekjóléttől, a viccesnek aposztrofált bozótember, a végtelenül kedves Bella néni) is megbocsátható.

Ez pedig már csak a ráadás: haiku ennyire még nem volt vicces, ahogyan a filmben alkalmazták! A Vademberek hajszája valóban egy nagyszerű film, mindenkinek ajánlom. Ilyen jól összerakott vígjátékot már nagyon rég láttam (hahó Hollywood, figyelhetnétek egy kicsit az új-zélandiaikra is! Hoppá, hogy Taika Waititi fogja rendezni a Thor: Ragnarököt? Nahát!). Nézzétek meg, és garantált a jókedv, minden értelemben!

dráma | kaland | vígjáték

Ricky, a dacos városi kölyök új nevelőszülőkhöz kerül, Új-Zéland vadregényes tájaira. A kezelhetetlen srác a kissé furcsa, de szeretetteljes Bella néni és új kutyája,... több»

2