2017.04.10 21:23 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Civil hősök

Egy újabb film, amely megmutatja mennyire kegyetlen tud lenni az emberi faj. A kezdő képsorban, amikor azt látjuk, hogy Jessica Chastain karaktere reggelente körbebiciklizik az állatkertben, azt gondoltam... de jó volna így indítani a napot. Aztán hamarosan szívszorító jeleneteket kap a néző, ugyanis megkezdődik az előbb még oly idillinek ábrázolt kert bombázása, látjuk a megrémült és a halott állatokat...szerintem nincs ember, akinek ez ne lenne lelkileg meterhelő.

Én a magam részéről folyamatosan igyekeztem mélyeket lélegezni, pedig nem először látok olyan filmet, amely bemutatja a háború kegyetlenségeit, s még csak nem is kell a harctérre utaznunk gondolatban. A film igaz történeten alapul, méghozzá egy olyan házaspár nem mindennapi életét mutatja be, akiknek a szerepvállalása példamutató volt, s garantáltan a film megtekintése után sem fogja nyugodni hagyni a nézőt. Engem legalábbis olyannyira megragadott a sztori, hogy hazatérve igyekeztem még több információt megtudni arról, kik is voltak ezek az emberek. Gyönyörű állatokat láthatunk a filmben, Chastain-nek például kevés olyan jelenete van, amelyben ne lenne a kezében egy kedves kis állat.

Civil hősök

A lengyel gettót pedig (a korabeli fotográfiák alapján) nagyon hitelesen sikerült megalkotniuk a díszlettervezőknek. Ami a szereplőket illeti: Jessica Chastain egyértelműen azokban a szerepekben a legjobb, amikor használni tudja a nőisségét. A Menedékben egyszerre tudta hozni az ártatlan és törékeny anyát és állatvédőt, aki ugyanakkor kőkeményen harcol az igazságtalansággal szemben. Daniel Brühl-t pedig még nem láttam szimpatikus szerepben, "rossz" karaktereibe azonban mindig bele tud csempészni valamit, ami némileg árnyalja a róluk kialakított képet, ebben Brühl abszolút profi. Meg volt az esély arra (már csak a történet jellegéből adódóan is), hogy a film túl pátoszos, már-már giccsbe hajló lesz, de szerintem ügyesen teremtették meg az "ember az embertelenségben" hangulatot, hiszen ki más érdemelné meg, hogy film szülessen róla, mint aki saját biztonságát kockáztatva vállalt sorsközösséget többszáz emberrel. A Menedék is bizonyítja, hogy a világháborús években legalábbannyi hős született a civil életben, mint a csatamezőkön.

76 Menedék  (2017)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Igaz történet egy nőről és anyáról, aki százak megmentője lett a második világháborúban. 1939-ben Lengyelországban Antonina Żabińska és férje, Dr. Jan Żabiński vezették... több»

0