2017.12.18 11:12 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Visszatértek

!!!SPOILER!!! Egy falu valahol Magyarországon 1945 augusztusában. Futótűzként terjed a hír, hogy visszatértek, vagyis egyenlőre csak két „hírnök”, a rituális módon feketébe öltözött zsidó apa és fia. Az állomásfőnök szolgálati helyét elhagyva (szerintem ez már akkor is, azóta is súlyos fegyelemsértés, amelyet megfelelő módon szankcionáltak/nak!) kerékpáron, lélekszakadva közli a tényt a falu fiók Rákosinak (Rudolf Péter bámulatos „átalakulása”. Lám már nálunk is létezik olyan, egy film kedvéért véghezvitt fizikai változás, amelyet eddig csak külföldi filmekben láthattunk, például Fassbender, vagy Bale esetében!) ábrázolt jegyzőjével.

A település lakói rémülten fogadják a hírt, hiszen majdnem mindenkiben bűntudat ébred, mert az elhurcoltak vagyonán annak idején elosztozkodtak. A jegyző családjában éppen esküvőre készülődnek, de a vőlegény meggondolja magát. Egyébként is tud a menyasszonya szeretőjéről, aki kihasználva „lányságának” utolsó óráit még egy gyors aktust lebonyolít a Jancsi nevű szerelmével. Jancsi (Szabó Kimmel Tamás) különben a szocialista eszmék híve és a jövőben (túl a film idején, ismerve a történelmi tényeket) még fontos szereplője lesz a falu életének.

Visszatértek

A zsidó apa és fia azért érkezett, hogy hozzátartozóik megmaradt tárgyi emlékeit hitükhöz illő módon, természetesen a felekezetük temetőjében eltemessék. Számomra a film üzenetének ellentétesen meglehetősen komikusnak tűnt a lovaskocsi utáni gyaloglásuk. Miután megvalósították a céljukat visszabaktatva a vasútállomásra elhagyják a falut. Ugyanazon a vonaton elutazik a jegyző fia is. A film legkiemelkedőbb értéke szerintem Ragályi Elemér csodálatos operatőri munkája volt, a fekete-fehér fényképezés iskolapéldáját jelenítette meg.

76 1945  (2017)

dráma

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás... több»

0