2015.05.06 07:56 ZeroHero Olvasottság: <100x
1

Nem hibátlan, de jó

Nekem nagyon tetszett, ugyanakkor nem hibátlan a film.

Egy dolgot rónék fel a készítőknek: igyekeztek hülyebiztosra csinálni a filmet, nem vállaltak kockázatot.

Nem hibátlan, de jó

Gondolok itt arra, ahogy Turing homoszexualitását bemutatták: gyakorlatilag mellőztek bármiféle provokáló utalást erre, szinte lebegtették az egész kérdést, nehogy esetleg elveszítse a főszereplő a nem kellőképp nyitott néző szimpátiáját. Egyértelműen inkább csodabogarat csináltak Turingból, mint nehéz embert, amit megfejeltek még azzal, hogy közel tudott kerülni Knightley (női) karakteréhez, és az ő érdekében elutasítani a házasságot. (szinte már azt érezheti valaki, hogy tkp. csak egy lépésre volt a heteróságtól és még az asperger szindrómán is túl tudott lépni!)

Máskor meg a hülyebiztosság a szájba rágást hozta: mikor kiderül, hogy Peter testvére a hajón van, amit meg fognak semmisíteni a nácik, a csapat viszont rájön, hogy nem avatkozhatnak be, mert egy nagyobb közjóra kell tekintettel lenni. Ugyanez kicsit kisebb léptékben, ahogy a csapata mellé áll, szinte hirtelen, a semmiből. És legvégül teljesen ugyanez, mikor a film tanulságát az utolsó jelenetben el is mondtatják Keira Knighleyval, nehogy bárki, aki esetleg hülye volt, hogy maga ne jöjjön rá, mit akarnak bemutatni, elmulassza a tanulságot.

A leírtak ellenére jó volt volt, mert a film nézése közben ezeken nem akadtam fent, csak inkább így utólag.

Cumberbatch meg ismét tökéletes volt, bár én is remélem, hogy nem ragad végleg bele ebbe a kicsit aspergeres-zseniális szerepkörbe, még akkor sem, ha amúgy nagyon jól csinálja.

dráma | életrajzi | háborús | thriller

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) hamar nagy figyelmet kelt a Cambridge Egyetemen újító gondolataival. Szakterülete a modern számítástechnika. Amikor Nagy Britannia hadba száll a... több»

1