2017.09.29 21:39 Gyorvik Olvasottság: <100x
1

Csiszolatlan gyémánt

Az alapkoncepció már eleve magával ragadó. Kár, hogy a megfilmesítés során nem adhatták oda egy jó forgatókönyvírónak ill. egy rendezőnek. Ez mind a két feldolgozásra vonatkozik.

Olyan filmet lehetett volna belőle készíteni - már 90-ben - amely valószínűleg a filmtörténet legjobb horrorfilmjei közé emelte volna. Ezt hívják igAzán csiszolatlan gyémántnak, vagy elszalasztott lehetőségnek. A 90-es filmet - egybehangzóan - a bohóc alakja vitte, AzAz Tim Curry lenyűgöző alakítása. Itt mindjárt hozzá kell tenni, hogy a 2017-es változatban a maszk mögé bújó színésznek igen nehéz dolga volt, hogy úgymond fel tudjon nőni a feladathoz.

Csiszolatlan gyémánt

A 2017-es Az emellett komolyabban vette a démoni, sötét, sejtelmes hangulat minden áron való átütését, melyre a 90-es verzió nem törekedett - de gyakorlatilag nem is tehette volna, mert a készítők kezei között olykor szétesett Az egész dramaturgia (ha lehetett ilyenről beszélni) - és mint sokan írták, néhol paródiaszerűvé vált. Summa summarum újra ezt lehet talán mondani Az alaptörténet rezüméjéről, hogy érdemes lett volna olyan komolyan venni a filmes feldolgozását, mint bármely súlyos drámai filmes témának, és időt, szakértelmet szentelni rá, mert a história annyira elementáris és tudattalan fogja meg Az embert, hogy szinte kiált a történet Az után, hogy értő kezek bontsák ki. Pszichológiai precizitással, szögmérővel és szextánssal szabadott volna felszerelkezni olyanoknak, akik rajonganak a misztikumért, a megmagyarázhatatlanért - és nem péntek esti ájult partik középszerű filmeseinek kezébe adni. Mert mindkét verzió csak menteni tudta a menthetőt.

79 Az  (2017)

horror

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Csupán megcsonkított testrészek és szervek maradnak utánuk. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek... több»

1