2018.05.06 11:56 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Megszépül a múlt

2012-ben minden képregény-rajongó álma beteljesült, befutott az első Bosszúállók film, amely jött, látott és győzött, már ami a boksz office-t illeti. Annak idején emlékszem, hogy én nem voltam elájulva tőle, igaz, akkoriban nem is voltam oda a szuperhősös mozikért. Részemről ez a fajta hozzáállás mára már valamelyest változott, s a Marvel-filmek kezdik elnyerni a tetszésemet. DE! És itt most muszáj leszek egy rövid zárójelet nyitni: a Marvel továbbra is az ördögi (és egyben fantasztikus) univerzumépítése miatt nyűgöz le, attól függetlenül is úgy érzem, hogy ha önmagában, az univerzumból kiszakítva nézzük a filmjeit (ez alól kivétel mondjuk a Thor: Ragnarök és a Galaxis őrzői 2. és duzzogva ugyan, de be kell vallanom, hogy a Fekete párducot is élveztem) számomra kissé unalmasak és érdektelenek. Mindennek fényében (no meg persze azért is, hogy a Végtelen háború is befutott idén) kíváncsi voltam, milyen lesz Vasember és társainak első közös kalandja.

A helyzet viszont az, hogy az első Bosszúállók másodjára sem volt képes elkápráztatni. Persze szép és jó, hogy ennyi fontos karakter megjelenik, s fontos szerepet kapnak külön-külön és együttesen is, de például a történet szempontjából az egész papírvékonynak tűnik. Először jön a baj, aztán szépen sorjában megjelennek a szuperhősök, s kezdetét veszi az egók harca: mindenki az erejét fitogtatja, s úgy tűnik, hőseink nem tudnak együtt dolgozni. Ezután jön a még nagyobb baj, s láss csodát, a szuperhősök már képesek együtt dolgozni, s a világ megmenekül. Mindez nem túl szofisztikált, valljuk be. Röviden, tömören: a film a karaktereiben és nem a történetében erős: a Tony Stark és Steve Rogers jelleme közti ellentét nagyon jól kidomborodott, Mark Ruffalónak hála van egy valamire való Bruce Banner karakter is, s a Fekete Özvegy és Sólyomszem karakterét is jó volt látni. Az egyetlen, akivel gondom volt az Thor (s a Ragnarökig nem is tudtam megkedvelni), miközben testvére egy egész jó főgonosz lett ezekkel a tenyérbemászó manírjaival.

Megszépül a múlt

Mindezek fényében kicsit sajnálom, hogy a történetben túlságosan a biztosra mentek a Marvel-fejesei: egy átlag képregényfilm dramaturgiáját követi, hozzáadva egy egészen jó humort, profi látványt, és persze a stáblista utáni jelenetet. A Marvel a stáblista utáni jelenetekben is igen erős, sőt, legtöbb esetben ezekben rejtik csak el igazán a lényeget, amit ha még az adott film megnézése után nem is értünk, ahogy épül az univerzum, úgy lesz egyre világosabb az ábra. Számomra két emlékezetes jelenet van a Bosszúállók első részében, ezek mindegyike a végén, így kissé túl sokat kell várni rájuk: a „Nyikhaj istenkét” már a Bosszúállók első megnézése óta emlegetjük, na meg mikor szuperhőseink az akció végén elmennek gyros-ozni – TELITALÁLAT! Ezek pedig valamelyest tudták orvosolni a sztori gyengébb részeit, még ha nem is 100%-osan.

Összességében azt mondom, hogy a Bosszúállók inkább egy nem rossz film, de azért közel sem varázsolt el annyira, amennyire szerettem volna (még második nézésre sem). Amolyan 3-as és 4-es között mozgó darab lett számomra.

akció | kaland | sci-fi

Sosem látott veszély fenyegeti a földet, ezért Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. vezetője összehívja a a szuperhős csapatot, a Bosszúállókat, hogy megmentsék a világot a végső... több»

1